ID

Dobrý večer,   mám dotaz, zda má vůbec šanci při získání důchodu. Mám neurogenní tetánii- těžká forma, přeléčenou chlamidiozu, astma - spíš mírné, asi měsíc diagnostikovanou bipolární poruchu II typu smíšená fáze, a hlavně denní bolesti páteře. Bolest občas vystřeluje do nohy, bolí mě i kýčle. Obvykle večer při usínámí cítím brnění a mravenčení, a to po vnější stěně na levé noze. Na stehnech se často při změně polohy projevuje bolest a přejde v takovou slabost. CT LS pátěře: užší páteřní kanál, výrazný dorsolaterární osteofyt na L3 v levo, protruze L3/4, dorsální mediální až foraminální hernie disku L4/5, numerická varieta L páteře, šest bederních obratlů. To trnutí prstů na levé noze a mravenčení, brnění je cca poslední rok. Včera jsem byla na EMG a nález je negativní. Závěr: Motorické i senzitivní neurogramy na LDK jsou v distálních i proximálních segmentech normální, nativně při NEE v myotomech (L3) L4-L5-S1(S2) vlevo bez recentní nebo chronické axonopatie. V posledním roce jsem měla rehabilitace, lázně a infuze - ty mi opravdu jediné pomohly a zlepšení je asi o 40%. Přesto není den, hodina bez bolesti. Chodím jednou týdně na spinnig s posilování a jednou týdně plavat. Mám obavy co bude dál? Jít na operaci? Jsem na nemocesnké, ale to není dlouhodobé řešení. Nedokážu si představit, že se zase zapojím do pracovního procesu. Jsem po rodičovské dovolené. Dostala jsem výpověď. Nebojím, se práci si najdu, ale nevím zda jí zvládnu a příjde mi to nefér i vůči zamestnavateli. Začala jsem zvažovat operaci zad. Nevím, zda bych, neměla požádat o částečný invalidní důchod a zda bych na něj měla vůbec nárok. Cítím se hodně vyčerpaná, a to si myslím, že odpočinek nějaký mám taky. Na nemocenské jsem od 26.3. 2012, lékaři jsou vstřícní, chtěla jsem slyšet nestranný názor. Děkuji za odpověď.  
 
Zde?ka

Vážená paní Zdeňko,

pokud jste od března v pracovní neschopnosti, tak je asi možné požádat o ID. Doporučuji Vám však, aby návrh napsal Váš ošetřující lékař. Neznamená to však, že se žádostí uspějete. Dlouhodobá nemoc je však jednou z indikací pro přiznání ID.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.