DUCHOD

dobrý den,mám ulcerozní kolitidu už 7 let mohu si zažádat o duchod a daj mi ho?a kdyz bych ho dostal mužu dal pracovat na směny jako doposud? díky za odpověd PAVEL MATOCSIK
 
PAVEL MATOCSIK

Vážený pane Matocsiku,

nejsem posudkovým lékařem a nedokáži tudíž to přesně odhadnou, ale domnívám se, že by Vám mohl být přiznán ID I. stupně nebo II. stupně. V takovém případě byste mohl pracovat i na směny jako doposud. Pokud však Vám nenarušuje Vaše zaměstnání, tak je problematiciké, abyste vůbec o ID žádal. Musíte si to sám trošku posoudit. U posuzování nároku na ID se zkoumá na kolik zdravotní postižení snižuje pracovní schopnost občana. Pokud jste plně schopen pracovat, a to i na směny, tak je to z hlediska nároku na ID velmi problematické.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.