duchod

Dobrý den.Je mi 55 let a mám čid.2.stupně.Mám odpracováno jen 9 let .Bude mi přiznán starobní invalidní důchod,pokud už nenastoupím do práce při dosažení důchodového věku,nebo mi zůstane invalidní důchod až do smrti?Děkuji za odpověď.
 
Iva

Vážená paní Ivo,

nelze takto odpovědět, protože to také záleží na tomn, kolik jste měla dětí, a tudíž i kolik jste měla náhradních let započítavaných do odpracovaných let. Pokud pobíráte ID II. stupně, tak se Vám bohužel tato doba nezapočítává do náhradní doby, a tudíž byste si měla platit minimální důchodové pojištění. Pokud to neděláte, tak je to špatně. Můžete být až 3 roky na ÚP vedena jako uchazečka o zaměstnání a po tu dobu byste byla sociálně pojištěna. Pokud by Vám nebyl vyměřen starobní důchod, tak Vám zůstane současně výše ID i po dovršení věku 65 let, kdy by se automaticky stal z ID starobní důchod.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.