dotaz na pojištění.

Dobrý den,   mám. dotaz. Od roku 2003 pobírám důchod pro invaliditu II stupně, zaměstnán jsem od roku 1995. Při pobírání důchodu pro invaliditu III stupněa nemožnosti dále pracovat, plyne pro mě povinnost si platit sociální pojištění a v jaké výši? Nebo je jen na mě, zda si ho budu platit. Existuje možnost předběžného výpočtu pro eventuelní výši invalidního důchodu pro invaliditu III stupně? Kde lze zjistit? Platí pro mě´vyznačené parkovací zóny, když bych byl držitelem parkovacího průkazu pro osobu s průkazem ZTP, či ZTP/P. Děkuji.  
 
Jan

Vážený pane Jane,

při pobírání ID III. stupně si nemusíte platit sociální pojištění, protože celá doba je Vám započítávána do doby odpracované do nároku na starobní důchod. Předběžný výpočet ID III. stupně Vám provedou na OSSZ. I vlastník parkovací karty musí dodržovat parkovací zóny. Pokud potřebuje dlouhodobě v zóně stát, můžete si požádat o vyhrazené parkování.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.