dotaz ke změně invalidity stanovené posudkem lpk

Dobrý den pane Kráso, chtěl bych Vás požádat o radu, jak bych měl postupovat ve své zdravotní situaci. V roce 2007, jsem podstoupil operaci páteře, dekomprese laminektomie L5 vpravo. Po tomto zákroku mi byl přiznán částečný invalidní důchod, který byl po změně zákona změněn na invalidní důchod I. stupně. V roce 2011 mi byl na základě výsledků magnetické rezonance diagnostikován nález hypetrofické facety L4/L5 vpravo, která komprimuje odstupující kořen a byla doporučena operace. Na základě tohoto nálezu mi byl lpk stanoven v roce 2011 plný invalidní důchod III. stupně. Po nástupu do nemocnice k operaci, provedli u mě lékaři ještě doplňující vyšetření - lumbální punkci a následně po dalším zhodnocení výsledků lumbální punkce a předchozích výsledků magnetické rezonance konstatovali, že - "rizika operace jsou výrazně větší než sporný efekt" a operaci neprovedli. Pouze jsem dostal předepsaný další lék proti bolesti- Novalgin 500 (k již užívaným Gabapentin 300, Apo-diclo 100, Tralgit 100). Přestože u mě problémy přetrvávají, bolest se zvyšuje, užívám již i daleko větší množství léků v denním dávkování proti bolesti než před rokem, tak mi v těchto dnech snížila lpk plný invalidní důchod III. stupně na invalidní důchod II. stupně. Chtěl bych se Vás proto zeptat: 1. Můžu se proti tomuto posudku (rozhodnutí) odvolat a pokuď ano bude pak následně posuzován můj zdravotní stav pouze mezi II. a III.stupněm invalidity nebo může odvolací komise posoudit můj stav i I.stupněm invalidity nebo dokonce mi může invalidní důchod úplně odebrat? 2.Byl bych rád, kdyby operace proběhla a mě se ulevilo od bolesti, co mám proto udělat, abych byl operován, když konzervativní léčba (rehabilitace), kterou podstupuji již celý rok nemá pozitivní výsledek? Předem Vám pane Kráso děkuji za odpověď Richard Kubala
 
Richard Kubala

Vážený pane Kubalo,

především, proti rozhodnutíé o snížení stupně ID se podává námitka prostřednictvím OSSZ k ČSSZ. Námitka nemá odkladný účinek. To znamená, že od příští splátky Vám bude vyplácen snížený ID. Samozřejmě posudková komise může nakonec konstatovat, že jste úplně zdráv. Takové případy jsme již také měli. Pokud byste neuspěl se svojí námitkou, doporučuji se obrátit na správní soud.

K tomu, abyste byl operován byste měl pravděpodobně vyzvat Vašeho ošetřujícího lékaře s tím, že mu podepíšete revers o tom, že v případě poškození zdraví nebudete uplatňovat náhradu škody, ovšem to je dost podivné.

S pozdravem Václav Krása