dotaz

Dobrý den P.Krasa měl bych na vás dotaz.V roce 2005 jsem byl na opecací bederní páteře L4/L5 a L5/S1.Náhrada Prodisc.Byl mi přiznan PID.V roce 2008 zjištěná těžká porucha zevních stabilizátorů,skoliozá hrudní páteřě a segment L4/L5 nefunkční.Operace nepřípada v uvahu.Diagnoza do dnešního dne stejna.Letos jsem měl LPK v 5 měsíci a konala se bez me přítomnosti v červenci mi přišla správa z komise,že mi byl snížen PID 3 stupeně na PID 2stupeň od 15.července.Chtěl bych vědět,co to pro mne znamená a jaké finanční dopady to má.Děkují za odpověd Karel.
 
Karel

Vážený pane Karle,

důsledek snížení PID ze III. stupně na II. znamená, že Vám bude snížen Váš ID, a to po dvanácti měsících. Doporučuji Vám následující postup.

Od 1. ledna 2010 mohou žadatelé o důchod podat proti rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení námitky. Až dosud bylo rozhodnutí ČSSZ konečné a jedinou možnost obrany představovala soudní cesta. Podání námitek však není zcela bez úskalí. Pokud žadatel námitky neuplatní, nemůže se později obrátit na soud a žádat soudní přezkum rozhodnutí ČSSZ. Soud by takovou žádost odmítl s odůvodněním, že žadatel nevyčerpal všechny možnosti obrany. Lhůta pro podání námitek také není příliš dlouhá – námitka musí být uplatněna do 30ti dnů od doručení rozhodnutí o důchodu a žadatel ji musí zaslat přímo ČSSZ. Pokud ji omylem zašle soudu, nikoli ČSSZ, riskuje, že 30ti denní lhůta uplyne marně. Soud totiž nemá povinnost postoupit omylem doručenou námitku správnému adresátovi. Po uplynutí lhůty už není šance na jakoukoli změnu. Námitka se podává na ČSSZ, a to prostřednictvím OSSZ. Domnívám se, že je lepší podat námitku prostřednictvím OSSZ, protože ČSSZ se stejně obrátí na OSSZ o informace. Takže to znamená, že adresovat námitku budete na ČSSZ, ale podáte ji na OSSZ. Upozorňuji Vás ještě, že námitka nemá odkladný účinek, to znamená, že důchod Vám bude odebrán. Pokud námitka bude přijata, případně budete se dále soudit a vyhrajete, tak Vám důchod bude zpětně vyplacen.

S pozdravem Václav Krása