Dotaz

Dobrý den pane Krása Měl bych prosím dotaz,žádal jsem si o novou průkazku mimořádných výhod.Tu starou jsem měl 20 let. Byla mě přiznána bez problémů průkazka ZTP,neodvolal jsem se a mám ZTP. Ted jsem ale zjistil že dle zákona který platí bych s mojí diagnosou měl nárok na ZTP/P,jde toto nějak řešit?Toto bylo v lednu 2014 kde posudková lékařka napsala že jsem osoba těžce postižená pohybový aparát,Ted jsem si žádal o příspěvek na auto a ta stejná lékařka napsala že nejsem osoba těžce postižená pohybový aparát,dostal jsem možnost se k posudku vyjádřit na ÚP Této možnosti jsem využil a napsal do protokolu že nesouhlasím s posudkem.Úřednice mě řekla že mě přijde rozhodnutí poštou a pak že se můžu odvolat. Rozhodnutí nepřišlo ale přišlo přerušení řízení protože jsem nesouhlasil s posudkem a oznámení že bude provedeno znovuposouzení zdravotního stavu. Je tento postup prosím správný?Podle zákona kde je jasně uvedeno jaké nemoci jsou potřeba mít pro přiznání příspěvku v mém případě mám úplnou oboustrannou peron plegii na dk,tuto diagnosu posudková lékařka ani neuvedla do výsledku přiznání ZTP. Budu se moci odvolat?Mám neurofibromatosu 1 stupně,parézu.paraparézu,úplnou oboustrannou plegii na dk,hemiparézu na hk?Děkuji za odpověď.Veselý Pavel
 
Vesely Pavel

Vážený pane Veselý,

pokud jste vyjádřil nesouhlas s posudkem, tak je postup správný, že budete nově posouzen. Pokud nebudete s konečným rozhodnutím souhlasit, tak je dobré podat odvolání, případně můžete podat i správní žalobu. Ani odvolání a správní žaloba Vás nebudou stát žádné peníze. Proto Vám doporučuji, abyste se bránil.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.