Dotaz

Dobrý den, nedávno jsem byla na posudkové komisi kde mi byl přiznán invalidní důchod 1.stupně. Pověřený lékaž mi sdělil, že má postižení jsou trvalého charkteru a tedy neměnná. Není tedy nutnost dalších kontrol a přiřadil mi "doživotní invalidní důchod". Protože jsem se s tímto termínem nikdy nesetkala chtěla jsem se zeptat zda něco takového existuje. Nemusím Vám vykládat jak jsou tyto kontroly každé dva roky stresující a proto bych byla za toto rozhodnutí ráda jen jsem si chtěla ověřit zda je toto možné.   Děkuji Daniela Březinová
 
Daniela B?ezinová

Vážená paní Březinová,

zákon trvalý ID nezná. Je to spíše poznámka, že Vás nebudou opakovaně zvát na kontroly. Ovšem i tato věc je relativní. Posudkový orgán může prakticky kdykoliv pozvat příjemce ID na kontrolu zdravotního stavu, pokud usoudí, že došlo ke změně zdravotního stavu příjemce důchodu.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.