dotaz

Vážený pane Kráso,chtěla bych se vás zeptat,co mám dělat.:Mám 32letou dceru,které byl odoperován cystický tumor slinivky,vzali jí 1/3slinivky.V histologii nalezli rakovinné buńky.Dcera dostala ID 1.stupně 6000kč.Pracovala v Tescu,kde ji na základě posudku pracovního lékařství pro nezpůsobilost k práci propustili.Nyní je na ÚP.Můžeme požádat o přehodnocení ID z 1. na 2stupeň? Onkolog jí doporučuje nepracovat,vůbec,aby se nemoc,která je nyní v klidu jakkoliv nerozmohla.     Jenže ze 6000kč se nedá vyžít,a pracovat jí nedoporučují,tak co s tím můžeme dělat?  
 
Jaroslava Bangová

Vážená paní Bangová,

určitě Vám díoporučuji, aby Vaše dcera požádala o ID III. stupně. Domnívám se, že Vaše dcera by opravdu měla mít III. stupeň ID a neměla pracovat. Pokud byste neuspěli se žádostí, doporučuji podat určitě námitku, případně správní žalobu k soudu. Pokud neuspějete se žádostí, můžete mi také poslat dokumenty na adresu v.krasa@nrzp.cz. 

Problém Vaší dcery je ten, že se jí bude počítat pouze jeden rok evidence ÚP do nároku na starobní důchod. To znamená, že po jednom roce evidence na ÚP jako uchazeče o zaměstnání by dceři nešla náhradní doba pojištění a musela by si buď doplácet pojištění, nebo by nesplňovala nároky na důchod. Mohlo by se to negativně projevit i při stanovení ID III. stupně.

 

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.