deprese a ID

Dobrý den, moje sestra má periodickou depresivní poruchu a panickou poruchu.Léčí se s tím 7 let. Navíc má postiženou krční páteř - kořenový syndrom C 3-7.Myslíte že má nárok na ID? Děkuji za odpověď.
 
Marie

Vážená paní Marie,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den, Marie,

předseda naší organizace, pan Václav Krása, mi předal k vyřízení Váš dotaz týkající se invalidního důchodu pro Vaši sestru.

 

Podle zákona č. 155/1995 sb., o důchodovém pojištění je:

„Plně invalidní ten, komu z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu

 a) poklesla jeho schopnost soustavné výdělečné činnosti nejméně o 66 %, nebo

 b) je schopen pro zdravotní postižení soustavné výdělečné činnosti jen za zcela mimořádných podmínek

Částečně invalidní ten, komu z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu poklesla jeho schopnost soustavné výdělečné činnosti nejméně o 33 %.„

 

Je tedy třeba zjistit jakými procenty je „ohodnoceno“ zdravotní postižení Vaší sestry. V této souvislosti chci říci, že zdravotní postižení se nesčítají. Posudkový lékař vybere ze zdravotních omezení to nejzávažnější a podle něj zhodnotí zda má sestra nárok na invalidní důchod (částečný nebo plný) či ne. Druhé nejzávažnější postižení může být ohodnoceno maximálně 10 %.

 

Jelikož nejsem lékař (ani nikdo z mých kolegů v NRZP ČR), ale sociální poradce, nemám potřebnou kvalifikaci pro hodnocení zdravotního stavu. Abyste však získala alespoň obecnou představu o tom, jak je zdravotní stav posudkovými lékaři posuzován, doporučuji nahlédnout do vyhlášky 284/1995 sb., kterou se provádí zákon o důchodovém pojištění. Zde získáte přehled zdravotních postižení vč. jejich procentního „ohodnocení“. Vyhláška je zdarma k dispozici na www.sbirkazakonu.cz nebo Vám ji pošlu, když mi napíšete svou e-mailovou adresu (má adresa je u podpisu).

 

Pro přesnější informaci bych doporučovala konzultaci s odborným a praktickým lékařem.

Jelikož posudkový lékař hodnotí při posuzování zdravotního stavu také pravděpodobnost nalezení pracovního uplatnění s ohledem na zdravotní stav žadatele, jeho věk a místo bydliště, tak procentní ohodnocení, které najdete v přiložené vyhlášce nemusejí znamenat definitivní jistotu přiznání (nebo nepřiznání) invalidního důchodu. Nejpřesnější informaci tedy získáte teprve po podání žádosti na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) v místě Vašeho trvalého bydliště. (kontakty na pobočky ČSSZ naleznete zde: www.cssz.cz)

 

V souvislosti s důchody bych Vás ještě chtěla upozornit na změnu zákona o důchodovém pojištění (zákon č. 155/1995 sb.,). Tato změna bude platit od 1.1. 2010.

 

Dnes se vyplácení 2 druhy invalidních důchodů (částečný invalidní a plný invalidní). Nově se budou vyplácet 3 druhy důchodů (I. stupeň, II. stupeň a III. stupeň). Také hodnocení v procentech bude nové:

stupeň – 39 – 49 % - pokles schopnosti výdělečné činnosti

stupeň – 50 – 69 % - pokles schopnosti výdělečné činnosti

stupeň – 70 % a větší pokles schopnosti výdělečné činnosti

 

Žádosti o invalidní důchod podávané v letošním roce (tj. do prosince 2009) budou posuzovány dle současných zákonů. Žádosti podané po 1.1. 2010 budou již posuzovány nově.

 

Chcete-li se v problematice důchodů dobře zorientovat, doporučuji přečíst si článek JUDr. Hutaře v časopise Skok do reality, který vydává NRZP ČR. Časopis je zdarma ke stažení na webu www.nrzp.cz (hlavní strana, lišta u pravého okraje).

 

            Přeji Vám příjemný den a Vaší sestře úspěšné vyřízení žádosti, budete-li mít jakékoli další dotazy, budeme rádi, když se na nás opět obrátíte.

Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí poradny pro osoby
se zdravotním postižením a seniory
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel. a fax: 266 753 431

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Partyzánská 7, 170 00, Praha 7- Holešovice
budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR děkuje za podporu Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR,  Úřadu Vlády ČR, Magistrátu hl.m.Prahy a spolupracujícím partnerům. Zvláštní poděkování patří  generálnímu partnerovi - společnosti APEX ON-LINE a.s.

Váš dotaz i odpověď na něj je po nezbytnou dobu uložen v poradně. Slouží výhradně pro potřeby poradny a ke zkvalitňování našich služeb. Žádné vámi svěřené informace nejsou poskytovány třetím osobám. Všechna data jsou chráněna v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů.
Pokud s ukládáním vašich e-mailů nesouhlasíte, informujete nás a vaše zprávy budou po zodpovězení vymazány.