CID ?

Dobry den ,pane Kraso.Obracim se na Vas s prosbou o radu. Dnes jsem byla pred posudkovou komisii a byl mi priznan CID. Jak vim,tak se ze zdrav.omezeni bere to nejzavaznejsi a podle nej se zhodnoti zda je narok na duchod.   Chci se zeptat-podle ceho se urcuje  ,,to nejzavaznejsi,,  ?  Byla jsem sledovana neurologem,ktery me  ,,posunul,,  revmatologovi s tim, ze ted uz nemam chodit na neurologii. Diky revmatologovi se mnou aspon neco delali. Po roce se zdrav. stav zhorsil,tak jsem opet sledovana neurologem,kde mi zjistili  dg. MND-ALS.  Dnes mi pani doktorka ale rekla, ze mam  vic  ,,papiru,,  z revmatologie,jsem tam dele sledovana,takze to povazuje za hlavni dg.-na kterou ale nemuze byt priznan PID.  Zavaznejsi dg. je urcena podle pocto zprav, nebo podle zavaznosti nemoci-i kdyz byla jenom nedavno zjistena a diagnostikovana.  Dekuji.
 
Jana Fonfikova

Vážená paní Fonfiková,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem

Václav Krása

Vážená paní,

 

neznám podrobnosti případu , nemám k dispozici Vaše lékařské zprávy . Soudě podle Vašeho líčení jste nemocná neurologicky v současné době se léčíte na neurologii, kam vás opět přesunul revmatolog. Rozhodně nezáleží u hodnocení zdravotního stavu na množství a obsažnosti lékařských zpráv, ale jen a jen jedině na následcích nemoci a jí vzniklých omezeních, které vedou k neschopnosti  být dlouhodobě výdělečně činná.

Pokud posudková lékařka vycházela z revmatologických potíží, přes to, že základním onemocněním je onemocnění neurologické,  a Vy s tím nesouhlasíte ,vyčkala bych doručení rozhodnutí České správy důchodového zabezpečení v Praze 5 o přiznání ČID a pak se proti němu odvolala prostřednictvím žaloby k příslušnému Krajskému správnímu soudu/pro mimopražské/  a v případě Prahy to je Městský soud.

To je jediná možná obrana proti rozhodnutí, se kterým nesouhlasíte. Uvítám, když se mi ozvete a já Vám vzor  žaloby zašlu na Vámi uvedenou adresu. Doba k podání je dvouměsíční ode dne doručení rozhodnutí a tato forma odvolání je pro Vás bezplatná. Soud pak zváží Vámi nabízené důkazy, přibere lékařskou komisi a Váš zdravotní problém případně i pro přiznání  PID  přehodnotí.

Ještě  bych chtěla uvést, že pokud nejste v pracovním poměru, měla byste se přihlásit na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, aby za vás bylo hrazeno   sociální pojištění a byly Vám započítána doba potřebná ke vzniku nároku na  důchod i pro následné roky.

 

 

Tolik zatím v odpověď a v případě dalších otázek pište.

 

JUDr. VÄ›ra Dreslerová

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: dreslerova@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7

 

 

Váš dotaz i odpověď na něj je po nezbytnou dobu uložen v poradně. Slouží výhradně pro potřeby poradny a ke zkvalitňování našich služeb. Žádné vámi svěřené informace nejsou poskytovány třetím osobám. Všechna data jsou chráněna v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů.

Pokud s ukládáním vašich e-mailů nesouhlasíte, informujete nás a vaše zprávy budou po zodpovězení vymazány.