částečný důchod

Dobrý den..chtěla jsem se zeptat..letos v lednu mi byl přiznán ČD.1 a natrvalo..nebyla jsem ani před komisí..jen jsem doložila papíry co byly potřeba k zažádání k důchodu.Před podáním žádostí na důchod jsem byla před komisí kvůli nemocenské kterou mi posudková ukončila. Měla jsem doložené jen zprávy od psychiatra pro obvodního lékaře kvůli vedení nemocenské měla jsem jí vystavenou u obvodního. Hned na druhý den co mi byla ukončena nemocenská tak jsem si zažádala o inval. důchod a čekala jsem na papír který měl přijít do 5 dnů z podkladem co všechno mám doložit a co chci tím říct,že po 14 dnech přislo ze sociálky psaní, že mi důchod přiznaly a natrvalo,ale můj zdravotní stav neodpovídá chodit do práce..musím chodit všude s doprovodem a nechtěly ani posudek od psychiatra kde by můj psychiatr napsal cely můj zdravotní stav jak jsem na tom..posoudily můj zdravot. stav jen dle zpráv pro obvodního lékaře které činily jen dvě věty..Tak jsem se chtěla zeptat když podám námitku proti uznání ČD.1 na vyšš..jestli by mi to třeba neuznaly ten vyšší při námitce a pak nevzaly tu jedničku natrvalo..mám strach nevím co bych dělala
 
Daniela

Vážená paní Danielo,

ID I. stupně nikdy není tzv. "na trvalo", přesně proto co píšete. Když podáte námitku a uspějete tím, že Vám bude zvýšen stupeň ID, nemá smysl mluvit o ID I. stupně tzv. "na trvalo".  Nedokáži posoudit, zda máte šanci uspět v námitce. Jen Vás upozorňuji, že při I. a II. stupni ID jste zdravotně pojištěna, ale nejste pojištěna sociálně - na důchod. Proto Vám doporučuji, abyste byla v evidenci úřadu práce, jako uchazečka o zaměstnání. 


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.