Alimenty

Dobrý den, Mám dotaz. Dcera bude brzy plnoletá. Budeme žádat o invalidní důchod. Má čtvrtý stupeň PnP. Mohu se zeptat jak je to s alimenty? Dcera chodí stále do školy. Někde jsem četla, že na postižené se platí alimenty celozivotně. Moc děkuji za odpověď Petra
 
Petra

Vážená paní Petro,

především je potřeba, aby Vaše dcera, případně Vy jako zákonný zástupce, požádali již dnes o invalidní důchod o invaliditu z mládí. Je to v zásadě plný ID, který je však výhodný v tom, že příjemce tohoto důchodu může pracovat a není mu krácen důchod, prakticky není již znovu posuzován. Doporučuji, abyste s tím neváhali, protože v pozdějších letech by Vaše dcera nemusela již dostat ID pro invaliditu z mládí, ale standardní ID s tím, že se přihlíží k odpracovaným rokům, přičemž studium se sice započítává, ale jsou tam různá právní omezení. 

Pokud bude dceři přiznán ID pro invaliditu z mládí, tak se jedná v zásadě o ID III. stupně a v takovém případě dcera ztrácí nárok na alimenty od svého rodiče, protože má již vlastní a trvalý příjem. Není pravda, že alimenty se platí celoživotně.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.