Přidělení asistenta pedagoga ve dvouleté praktické škole

Dobrý den, pane Kráso, obracím se na Vás s tímto dotazem. Dcera navštěvuje 10. ročník spec. ZŠ a je na těžké mentální úrovni. Nyní chceme, aby nastoupila na dvouletou praktickou školu v místě bydliště. Můj dotaz zní - jak a co pro to udělat, aby měla pedagogického asistenta pro sebe po celou dobu výuky? SPC mi sdělilo, že mi klidně asistenta doporučí, ale údajně záleží na škole, jestli jej zajistí. Vzhledem k jejím psychickým problémům - je v péči psychiatra s poruchami chování (střídání nálad, agresivita, atd.) si nedovedu představit, že by asistenta k sobě neměla. Psychiatr mi také napíše doporučení asistenta. Jak mám dále postupovat? Mám již předem školu, kam příští rok nastoupí, kontaktovat, aby počítali s tím, že tam takové dítě nastoupí a již sháněli finance? Nyní tam je zoufalá situace, kdy asistent má na starost 6 dětí (před nějakou dobou ještě 12, ale třídy naštěstí rozdělili), a nezvládá se starat o těžce postižené, navíc odbíhá do další třídy. Je možné, aby např. více žáků mělo doporučení asistenta a přitom jim byl přidělen pouze jeden pro všechny? Moc děkuji za cennou radu a přeji hezký den! Pavla
 
Pavla

Vážená paní Pavlo,

je nezbytné, aby Vám SPC doporučilo pedagogického asistenta bez ohledu na to, zda škola má či nemá prostředky na jeho zaplacení. Poté je potřeba se obrátit na školu a jejího zřizovatele se žádostí o poskytnutí této pomoci. Pokud  zřizovatel nebude ochoten tuto povinnost splnit, doporučuji Vám, abyste se obrátila na krajský úřad, odbor školství, aby zřizovateli pomohl.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.