Právní rámec osobní asistence

Dobrý den. Jsem začínající ředitelka mateřské školy. Potřebovala bych poradit, jak je zajištěný právní rámec osobní asistence. Přijímáme v příštím školním roce holčičku s DMO. Matka chce dělat osobního asistenta, SPC doporučuje pedagogického. Maka nechce aj á taky ne. Nejsem si jistá, že finanční prostředky na něj pokryjí náklady a nebudu muset svým učitelkám sníži platy. Navrch současná ředitelka o něj žádat nechce a tak v září bude stejně pozdě. Moc bych chtěla pomoc, na druhou stranu potřebuju vědět, jakáý je právní rámec pobytu osoby, která nemá k MŠ pracovně právní vztah. Jak je zajistěný například případný úraz a jeho plnění číí nesPouhlas jiných rodičů s pobytem cizí osoby na pracovišti. Vůbec si s tím nevím rady, přiznám se a nerada bych si na začátek funkčního období způsobila problém. Mgr. Andrea Benešová, Praha
 
Mgr. Andrea Benešová

Vážená paní Benešová,

žádný právní rámec pro osobního asistenta ve vzdělávacím zařízení není. Školský zákon zná pouze asistenta pedagoga. Pokud by matka některého žáka vykonávala ve školce osobní asistenci pro svoje dítě, měla by mít správně nějaký smluvní vztah se školou. Když se rozhodnete mamince pouze umožnit tuto činnost, tak vzniká určité nebezpečí při nějaké nehodě. Odpovědná by byla škola. Záleží na Vašem rozhodnutí a převzetí odpovědnosti.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.