Asistent pedagoga

Dobry den p.Kráso, vaši poradnu procitam ať už jako rodič postiženého dítěte,tak uz jako asistent pedagoga.Asistenta pedagoga jsem si dělala jako kurz a uz jako základní informaci jsme dostali vysvetlen rozdil mezi osobnim asistentem a asistentem pedagoga.Asistent pedagoga slouží učiteli jako dohled u žáků, kteří potrebuji dopomoc v ucivu a vyučující by se nestihal zaku věnovat brzdil by tak rychle chapajici žáky,ale mezi jeho povinosti nepatří prvky osobní asistence jako je hygiena,svačina azd.asi to bude příčina vsech tech dotazů na Vás.Jenže ono to v praxi funguje tak jak popisujete vy .A je to logicke pri predstave ze mate dva postižené žáky a kazdy zak by mel dva asistenty tak si v te tride zachvili slapou po hlavě.Faktem je ze prace neni dostatecne ohodnocena 8-9000kc hrubeho neni zadna sláva.Sama delam dceři asistentapeda.a uklidnuje me to ze kdybych mela platit ještě osobniho radeji budu chodit zadarmo s dcerkou sama.Myslim si že radeji hygienu dceri udelam sama než nekomu s kvalifikaci menit názor na tuto praci.😁Vam bych rada podekovala za Vaší práci a trpelivost vhtela jsem Vám jen nastinit proc je sousta zbytecnych dotazů kolem pedag.asistence,že tyto lide uvadeji v omyl.Přeji Vám spoustu sílí a energie ve vaší práci.Beata
 
Beata

Vážená paní Beato,

ono to tak úplně pravda není co píšete. Asistent pedagoga má podle vyhlášky 27/2017, kterou se provádí školský zákon, také povinnosti s přípravou stravy, případně s pomocí při hygieně. To je právě proto, aby se ve třídě nemotalo 10 lidí. Nehledě na to, že osobní asistent by v zásadě jenom čekal na chvíli, kdy bude větší přestávka, kdy je možné podat nějakou stravu, případně pomoci s hygienou. 

Což však asistent pedagoga by neměl dělat je podávání léků, případně aplikace nějakých zdravotnických prostředků. To by měl dělat odborný personál a o tom usilovně jedná NRZP ČR na MZ ČR a MŠMT ČR.


S pozdravem Václav Krása


Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji