Asistent pedagog

Dobrý den, pane Kráso, v současné době jsme se dostali do nelehké situace. Máme 12 letou dceru, která je od narození postižená. Narodila se předčasně a má diagnózu DMO. Je nechodící a ve škole potřebuje služby asistenta. Bohužel jsme s naší asistentkou nespokojeni, chtěli jsme s manželem tuto situaci již několikrát řešit, ale ze strany asistentky nebyl zájem. Po včerejším hovoru s asistentkou došlo k tomu, že nám již odmítla zůstat s dcerou po škole v družině. Nechci Vás zatěžovat našim problémem, ale ráda bych věděla, zda si jako rodičové můžeme určit, jaký asistent pedagog  bude naší dceři nápomocen nebo zda je to celé v kompetenci školy. Prosím, poraďte nám. Děkuji. Zdraví Irena Černá
 
Irena ?erná

Vážená paní Černá,

asistent pedagoga je zaměstnanec školy, a tudíž je záležitostí školy, koho přijme na tuto práci a proto je nezbytné, abyste celou situaci řešili s vedením školy. Škola může však zvolit standardní postup podle zákoníku práce. To znamená, že případné propuštění a výměna asistenta pedagoga je možná pouze na základě hrubého porušení pracovní kázně nebo povinností.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.