zvláštní příjemce důchodu

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat v tomto případě. Maminka od manželky je od svých 20 roků úplně slepá kdy v době války  prodělala tyfus. Dnes už má 89 roků. Její pamět vzhledem k věku už není taková, zapomíná, nepamatuje si , nepoznává po hlase ani své děti- musí jí vždy připomenout jména. Starala se o ní nejstarší sestra, která měla  od postižené plnou moc ověřenou pro vyřizování různých záležitostí neboť  uvedená maminka se nedovede podepsat - musí se jí držet ruka. Tato nejstarší dcera  si zajistila mimo jiné i zvlaštního příjemce důchodu takže důchod své matky přebrala vždy ona a větší část tohoto důchodu zneužila ve svůj prospěch. Po zjištění, že defakto zneužívá všech příspěvků i od soc. odboru včetně důchodu a nestará se jak by se očekávalo nebo jak by měla ostatní děti maminky se rozhodli, že maminku od nejstarší dcery odeberou a bude o ní pečovat  někdo  jiný . Tak se taky stalo a maminka je už druhý měsíc u další dcery která se  vzorově stará. Nastal však problém v tom, že nejstarší dcera, která  ji měla a je jako zvláštní příjemce důchodu vyhrožuje, že nebude přebírat důchod mamince a  postará se tak, že důchod bude poslán vždy zpět na důchodové. Mstí se tak zato, že maminka se po zjištění rozhodla , že už dále u ní nebude. Dcera jí měla skutečně jen jako nějakou ždimačku peněz. Teď postupně zjišťujeme, že tato dcera  dokonce pomohla mamce založit účet, s kontokorentem, který ihned vybrala a použila pro sebe. Teď po zjištění musí maminka zaplatit necelých 12000,- dlužné aby mohla tento účet zrušit nebo ho skutečně vůbec nepotřebuje. Na obci se o zrušení příjemce důchodu a ustanovení jiné osoby s nikým nechtějí bav. ani o tom nechtějí slyšet. Maminka své dceří vypověděla plnou moc a ostatní děti aby nedošlo i nadále k zneužití příjmu maminky, byl podán návrh na zbavení způsobilosti k právním úkonům a ustanovení soudem opatrovníka z řad rodiny. To samozřejmě dlouho trvá a do té doby její dcera bude pokračovat ve zneužívání všech příjmů  maminky. Poradťe jak to udělat aby došlo ke zrušení zvláštního příjemce důchodu a byl ustanoven nový.
 
Salay Rudolf

Vážený pane Salay,

Váš dotaz jsem předal do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

 

Dobrý den,

 

vzhledem k situaci, kterou popisujete, Vám mohu doporučit následující postup. Záležitosti ohledně zvláštního příjemce řeší zákon č. 582/1991, o organizaci a provádění sociálního zabezpečení (§118). Dle zákona může zvláštního příjemce ustanovit obecní úřad. V případě, že zvláštní příjemce neplní povinnosti stanovené zákonem, může obecní úřad ustanovení zvláštním příjemce zrušit. Proto bych Vám doporučila, podat žádost na obecní úřad o zrušení ustanovení zvláštním příjemcem osoby, kterou uvádíte.Žádost by měla obsahovat  konkrétní důvody zrušení a návrh o ustanovení nového zvláštního příjemce. V případě potřeby můžete kontaktovat právníky Poradny NRZP ČR, kteří Vám mohou poskytnout bezplatnou konzultaci.

 

 

§ 118

Výplata dávky důchodového pojištění zvláštnímu příjemci

 

            (1) Zvláštním příjemcem dávky důchodového pojištění je

a) občan určený rozhodnutím obecního úřadu podle § 10,

 

b) občan, kterému byl sirotčí důchod vyplácen do dne nabytí způsobilosti dítěte k právním úkonům, a to od tohoto dne.

 

            (2) Občan uvedený v odstavci 1 písm. b) nebo oprávněný může kdykoliv po nabytí způsobilosti k právním úkonům požádat plátce dávky důchodového pojištění, aby dávka byla již vyplácena do rukou oprávněného; neučiní-li tak, vyplácí se dávka i nadále dosavadnímu příjemci.

 

            (3) Obecní úřad ustanoví zvláštního příjemce s jeho souhlasem v případech, kdy by se výplatou dávky dosavadnímu příjemci zřejmě nedosáhlo účelu, kterému má dávka sloužit, nebo kdyby tím byly poškozovány zájmy osob, které je důchodce povinen vyživovat, anebo nemůže-li oprávněný, popřípadě jeho zákonný zástupce, výplatu přijímat. Souhlas oprávněného, popřípadě jeho zákonného zástupce, s ustanovením zvláštního příjemce se vyžaduje jen v případě, že oprávněný, popřípadě jeho zákonný zástupce, nemůže výplatu přijímat; to neplatí, pokud oprávněný, popřípadě jeho zákonný zástupce, vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemůže podat vyjádření k ustanovení zvláštního příjemce.

 

            (4) Zákonný zástupce a zvláštní příjemce jsou povinni dávku použít pouze ve prospěch oprávněného a osob, které je oprávněný povinen vyživovat. Zvláštní příjemce ustanovený oprávněnému, který nemůže výplatu přijímat, používá dávku podle pokynů oprávněného. Zvláštní příjemce je povinen na žádost oprávněného nebo obecního úřadu, který jej ustanovil, podat písemné vyúčtování dávky, která mu byla vyplácena, a to do 1 měsíce.

 

            (5) Obecní úřad rozhodnutí o ustanovení zvláštního příjemce zruší, pokud

 

a) odpadly důvody, pro které byl zvláštní příjemce ustanoven,

 

b) zjistí, že zvláštní příjemce neplní povinnosti uvedené v odstavci 4 větě první a druhé, nebo

 

c) zjistí, že zvláštní příjemce nesplnil povinnost uvedenou v odstavci 4 větě třetí.

 

 

S přáním hezkého dne a brzkého vyřízení Vaší záležitosti

 

Lucie Kožnarová,DiS.

Odborný poradce

 

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR