zvláštní poplatek

Dobrý den, setkala jsem se u lékaře se žádostí o zvláštní poplatek za to, že mě ošetří "můj" lékař. Chodím léta na ambulanci specialisty jednou ročně na (zatím spíše) preventivní prohlídky. Loni si pan doktor založil společnost r.o. a na ambulanci přibyli další lékaři. Při letošní kontrole jsem byla bez jakékoli přechozí informace sestrou nasměrována k jinému lékaři. Nemám důvod zpochybňovat jeho kvality, ani těch dalších  nových lékařů. Ostatně ani možnost, vůbec je neznám. Dověděla jsem se, že se nejednalo o výjímečné zastoupení,  teď bude obvyklé nechat se sestrou poslat do jí vybrané ordinace bez ohledu na to, ke komu jsem objednaná. Namítala jsem, že na mě mají spojení na pevný i mobilní telefon, pevnou i elektronickou adresu a jsem ochotná se přizpůsobit termínu lékaře, u kterého mám kartu snad už od roku 2000 a bez problému zvládnu i případnou změnu termínu, což u kontroly jednou ročně není problém. Odpověď, že za výběr lékaře musím zaplatit 5 tisíc korun mě natolik překvapila, že jsem se zapomněla zeptat, zda jednorázově. Mohl byste prosím posoudit, na co mám jako pacient v takové situaci právo? Děkuji.  
 
pavla

Vážená paní Pavlo,

žádných 5 tisíc korun nikomu neplaťe, protože takovéto platby nejsou ze zákona. M áte právo na to, abyste trvala na ambulatním specialistovi, ke kterému jste chodila. Doporučuji blíže popsat tuto situaci i s bližšími údaji lékařů a dám celou věc prošetřit na ministerstvo zdravotnictví. Vše pošlete prosím na adresu v.krasa@nrzp.cz.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.