ztp/p a duchod

Dobrý den, mám syna ztp/p chtěla bych se zeptat jak to probíhá dále v dovršení 18 let ,pokud by byl zbaven svepravnosti na jaké dávky má po sleze nárok ? Děkují za odpověd
 
Renáta

Vážená paní Renáto,

před dovršením 18 let věku je potřeba požádat o invalidní důchod pro invaliditu z mládí. O ten můžete požádat hned. Dále bude mít nárok na dávky tak jako dosud, to je PnP nebo mobilitu. Jen Vás upozorňuji, že po přiznání ID, nebudete moci na syna uplatnit slevu na dani ze mzdy a případně ani nebudete moci pobírat přídavek na dítě, pokud jej pobíráte.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.