Způsobilost k práci

Dobrý den, manžel manžel pracuje 16 let v hlubinném dole. Od r. 2013 byl nezávisle na vyšetření (měření hodnot)  vazoneurozy  z důvodu bolestí rukou. Na podnět tohoto měření z roku 2014 se odhodlal dostavit na posouzení svého stavu odd. pracovního lékařství, kde ho z důvodu podezření na nemoc z povolání poslali k vyšetření na středisku tohoto oboru, které může vydávat posudky o nemoci z povolání. Než se však na pracoviště dostavila Krajská hygiena a byl povolán k posouzení, nastoupil z důvodu urputných bolestí rukou na nemocenskou, čímž se mu v pracovním klidu snížily naměřené hodnot. Odd. pracovního lékařství v Karvinské nemocnici mu vydaly zamítavy posudek. Manžel podal odvolání k vedení nemocnice. To odvolání zamítlo a zaslalo ze své strany Kraskému úřadu v Ostravě. Krajský úřad posuzoval situaci 2 měsíce!!! a posudek potvrdil i přesto, že dvě oddělení pracovního lékařství s nemocí z povolání souhlasilo (Třinec, Ostrava) a bylo měření hodnot z roku 2014 neurologem, kdy už hodnoty dosahovaly nemoc z povolání. Krajský úřad navíc dodal, že by manžel neměl pracovat (i když je vlastně zdráv) s vibracemi a tím ho odsoudil k výpovědi, jelikož šachty končí. Jak se může manžel bránit výpovědi a proti posudku Krajským úřadem? Děkuji Škovronová Kateřina
 
Kate?ina Škovronová

Dobrý den paní Škovronová, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Z Vašeho dotazu vyplývá, že o nemoci z povolání u Vašeho manžela rozhodl jak příslušný pracovní lékař zamítavě, tak bylo poté zamítnuto i odvolání ze strany odvolacího orgánu, jímž byl Krajský úřad v Ostravě. Údajně se tak stalo proto, že po intenzivním léčení akutních bolestí rukou Vašeho manžela se situace radikálně zlepšila a bolestivost ustoupila. Mám tedy za to, že pravděpodobně v jeho případě úplně nešlo o nemoc z povolání tak, jak se původně, z prvních vyšetření, předpokládalo, ale šlo o částečně kompenzovatelný, nebo dokonce vyléčitelný zdravotní problém, který vyřešil pobyt Vašeho manžela v nemocnici.

To, že dvě oddělení pracovního lékařství posoudily zdravotní problémy Vašeho manžela jako nemoc z povolání, ale pravomocně nemoc z povolání nepřiznaly, ještě není podstatné. Pro samotné přiznání nemocí z povolání je důležité samotné rozhodnutí pracovního lékaře o nemoci z povolání a to bylo, podle Vašeho sdělení, zamítavé. Mám za to, že dva zmíněné posudky (spíše bych ale asi řekl, že to byly zápisy z jeho vyšetření) vydaly dvě pracoviště pracovního lékařství (Třinec, Ostrava) a tyto posudky byly využity pouze jako podklad pro samotné rozhodnutí o nemoci z povolání pracovištěm v karvinské nemocnici. Stejně tak byl podkladem i zápis z vyšetření neurologa z roku 2014. Takovéto závěry se těmto třem pracovištím tehdy jevily jako nejpravděpodobnější. Samotné ale, bohužel, ještě nejsou rozhodujícími posudky pro přiznání nemoci z povolání.

Vzhledem k tomu, že po absolvovaném léčení akutních, urputných bolestí tyto problémy výrazně ustoupily a bolesti Vašeho manžela výrazně poklesly, mám za to, že se u něj nemůže jednat o nemoc z povolání, neboť v takovém případě zůstávají bolesti buď konstantní (stále stejné) nebo mají naopak tendenci se ještě zvyšovat. Pokud takovýto průběh zdravotní problémy Vašeho manžela neměly, nejspíš se podezření na nemoc z povolání, která vyslovila zmíněná tři pracoviště předtím, nakonec nepotvrdila a konečný posudek o přiznání nemoci z povolání byl tudíž bohužel zamítavý.  Pracovní lékařství v Karviné má nejspíš za to, že problémy Vašeho manžela jdou léčit a pravděpodobně i úspěšně vyléčit.

Pokud se tážete na to, zda krajský úřad mohl odvolání posuzovat dva měsíce, tak zde má ze zákona původní pracoviště pracovního lékařství po nevyhovění návrhu Vašeho manžela na přezkoumání rozhodnutí 10 dní na to aby spis postoupilo odvolacímu orgánu (krajskému úřadu). Zákon zde říká: 

Pokud poskytovatel návrhu na přezkoumání lékařského posudku nevyhoví v plném rozsahu, postoupí do 10 pracovních dnů ode dne jeho doručení, pokud se jedná o lékařský posudek o zdravotní způsobilosti, v ostatních případech do 30 dnů, spis s návrhem na přezkoumání, včetně podkladů potřebných pro přezkoumání lékařského posudku a svého stanoviska, příslušnému správnímu orgánu.

Jak je vidět z citace zákona, v některých případech na to má pracoviště lhůtu i 30 dní, což bude zrovna tento případ Vašeho manžela.

Odvolací orgán má na rozhodnutí ze zákona 30 dní a v odůvodněných případech může tuto lhůtu prodloužit až o dalších 15 dní. Pokud jsou podklady pro rozhodnutí odvolacího orgánu nedostatečné, může posuzující lékaře, nebo posuzovanou osobu vyzvat k jejich doplnění. V takovém případě pak lhůta stojí a neběží.

Na řízení se vztahuje i právní řád. Zde má orgán dle správního řádu pro rozhodnutí 30 dnů od doručení podnětu se všemi podklady potřebnými k posouzení, a pokud je případ zvlášť složitý, má k dispozici dle stejného správního řádu 2x 30 dní. Tzn., že rozhodování o návrhu na přezkoumání lékařského posudku bylo ze zákona dle správního řádu nejspíše v pořádku. Pro přesné vyjádření bych však musel vidět všechny písemné podklady a znát podrobně všechny termíny řízení tak, jak chronologicky probíhalo.

Pokud Váš dotaz zní tak, zda můžete ještě něco proti rozhodnutí učinit, tak zde musím bohužel konstatovat, že podle § 47, odst. 5), zákona č. 373/2011 Sb. je rozhodnutí odvolacího orgánu již konečné. Tudíž bohužel proti jeho rozhodnutí již není odvolání. Zákon zde říká:

„Další návrh na přezkoumání lékařského posudku potvrzeného podle odstavce 2 písm. a) nebo zrušeného podle odstavce 2 písm. b) nebo c) příslušným správním orgánem nelze podat. Jestliže příslušný správní orgán potvrdí lékařský posudek, lze provést nové posouzení zdravotní způsobilosti nebo zdravotního stavu posuzované osoby pouze v tom případě, jestliže je z lékařské prohlídky zřejmé, že posouzení její zdravotní způsobilosti nebo zdravotního stavu povede pravděpodobně k jinému závěru, než je uveden v dosavadním lékařském posudku.

Z uvedeného vyplývá, že jedinou možností, jak situaci změnit, by bylo, kdyby některý z lékařů po prohlídce konstatoval, že je předpoklad, že nové posouzení povede k jinému závěru. Vše by však muselo proběhnout celé znovu. Současné podklady již pro takové nové řízení nejdou použít.

Výpovědi zaměstnavatele se u Vašeho manžela, dle mého názoru, lze bránit obtížně. Nejspíš se u něj jedná o výpovědní důvod ze strany zaměstnavatele ve smyslu § 52, d), nebo e), zák.č. 262/2006 Sb., zákoníku práce. Zde zákon říká:

„d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,

e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost,“

Pokud tedy pro Vašeho manžela zaměstnavatel nemá jiné, jeho zdravotnímu stavu vyhovující místo a Váš manžel na jeho příp. nabídku na zaměstnání na jiné, pracovní pozici nepřistoupí, může mu zaměstnavatel dát výpověď a Váš manžel se proti ní, bohužel, nemůže bránit. Je však nutné si uvědomit, že zde jde také (a to především) o zdraví Vašeho manžela a že práce na pozici, která ničí jeho zdraví by mu do budoucna přinesla pouze velké množství dalších a závažnějších, zdravotních problémů.

  

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku