zdravotní pojištění při mzdě nižší jak minimální mzda

Dobrý večer pane Kráso. Jsem invalidní a mám ČID 1 a chtěl bych jsem se zeptat, z čeho se vypočítává zdravotní pojištění. po dlouhé době jsem opět nastoupil do práce, je to fyzická práce, takže jen na 20 hodin týdně a proto i pobírám jen 5500 kč hrubého. a z toho bych měl platit zdravotní pojištění.. nyní mi bylo ale oznámeno že mi budou vypočítávat výši zdravotního pojištění né z mé výplaty 5500 kč ale budou mi jej vypočítávat z minimální mzdy 8500 kč. prý zdravotní pojištění se musí platit minimálně z minimální mzdy a pokud moje mzda je nižší tak si ten rozdíl musím doplácet. všude se dočítám že jako pobíratel důchodu by mi měly zdravotní pojištění vypočítávat jenom z mé skutečné výplaty a néé z výše minimální mzdy. Jak to teda vlastně je.. Děkuji za odpověd
 
Pavel

Vážený pane Pavle,

Váš zaměstnavatel má pravdu a postupuje v souladu se zákonem. Vy však nebudete platit skutečnou výši zdravotního pojištění z 8 500 Kč, ale budete platit vypočítané procento z částky skutečných Vašich příjmů, jinak to ani není možné. Asi jste se nepochopili. On Vám chtěl pouze sdělit, že základnou pro výpočet zdravotního pojištění je skutečná minimální mzda a nikoliv nižší minimální mzda pro příjemce ID.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.