Závěť

Dobrý den, mám dotaz na otázku: Jsem ve 3.stupni inv.důchodu na pankreatidu slinivky (alkoholickou) a už v dost vážném stavu,mám přítelkyni asi 10let pak syna ve zdravotnickém zařízení ve Zbůchu,který je už plnoletý,chtěl bych udělat závěť na můj byt,aby to zdědila moje přítelkyně,a dotaz: Je tato závěť napadnutelná z 3.strany od ůstavu,kde je můj syn? Chtěl bych vše co vlastním věnovat mé přítelkyni, děkuji předem za odpověď, Holoubek Milan.
 
Milan Holoubek

Dobrý den pane Holoubku, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Musím bohužel konstatovat, že mi neposkytujete všechny nutné informace, které nezbytně potřebuji ke správnému zodpovězení Vašeho dotazu. Především mi neříkáte, zda Váš syn trpí nějakým zdravotním postižením a zda vůbec trpí nějakým postižením, zda je v této souvislosti plně svéprávný, či zda je nějak omezen na svéprávnosti (příp. konkrétně v jakém směru a v jakém rozsahu je omezen, tzn. jak může, či nemůže právně jednat), pokud je omezen, zda má ustanoveného opatrovníka (předpokládám, že v takovém případě má) a kdo tím opatrovníkem je, či zda má jen nějakého podpůrce, či ho podporuje rodinná rada apod. Zároveň nevím, co myslíte svým sdělením, že se Váš syn nachází ve zdravotnickém zařízení ve Zbůchu. Není mi známo, jaký typ klientů je ubytován v tomto zařízení.

Musím tedy odpovědět pouze obecně. Syn patří vždy mezi tzv. „nepominutelné dědice“ po svých rodičích. Rodiče sice mají právo odkázat závětí svůj majetek jiným osobám, než jsou jejich děti, ale pokud nejsou jejich děti rodiči vyděděny, musí ze zákona získat z dědictví po rodičích alespoň svůj povinný díl. Povinný díl je podle občanského zákoníku u dospělých dětí čtvrtina jejich zákonného dědického podílu. To v praxi znamená, že pokud sepsaná závěť v této pasáži odporuje zákonům, je tato její část neplatná.

Vydědit své dítě (tak aby nedědilo opravdu nic) může rodič pouze při splnění zákonem stanovených podmínek, které jsou následující:

Zůstavitel může vydědit nepominutelného dědice, který:

a) mu neposkytl potřebnou pomoc v nouzi,

b) o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl,

c) byl odsouzen pro trestný čin spáchaný za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze nebo

d) vede trvale nezřízený život.

Ve Vašem případě tedy předpokládám, že podmínky pro vydědění Vašeho syna nejsou splněny.

Pokud sepíšete závěť a vše odkážete Vaší partnerce, bude v té pasáži, kde jí odkazujete i ten podíl, který je povinným dílem Vašeho syna, Vaše závěť neplatná. V případě, že se tak stane a Váš syn je plně svéprávný (není omezen na svéprávnost), může tuto závěť v pasáži, které je neplatná napadnout sám, žalobou u soudu a požadovat změnu dědického rozhodnutí. Za těchto předpokladů tak zřejmě nebude dělat sám, ale nechá se zastupovat některým z advokátů. V případě, že není Váš syn plně svéprávný, tedy má v některém směru omezenou svéprávnost, je důležité z rozhodnutí soudu zjistit v jakém rozsahu je omezena. Pokud není způsobilý k samostatnému právnímu jednání, musí být při tomto procesu zastupován opatrovníkem, podpůrcem, či někým z rodinné rady. Zde je nutné vycházet rovněž z příslušného rozhodnutí soudu.

Opatrovníkem však nemusí být, jak Vy píšete pouze zmíněné ústavní zařízení ve Zbůchu. Je spíše pravděpodobnější, že v případě jeho omezení svéprávnosti bude zastupován tzv. „obecným opatrovníkem“. Tímto opatrovníkem většinou bývá městský, či obecní úřad místa, ve kterém má opatrovanec trvalý pobyt. Tento úřad by tedy mohl namítat případnou nezákonnost části Vaší závěti.

Tato problematika je však poměrně komplikovaná a je velmi obtížné v takto krátkém textu vystihnout všechny drobné nuance dědického práva. Proto Vám vřele doporučuji v této věci navštívit nejbližšího notáře, který je k vyřizování dědictví přímo povolán. S ním se poraďte o plánovaném vypořádání dědictví po Vás. Je možné, že notář najde ještě jiné pro Vás vhodnější řešení tohoto problému, např. třeba tzv. dědickou smlouvu, apod.

Věřím, že je pro Vás tato odpověď dostatečně vyčerpávající a přeji Vám úspěch ve Vašich jednáních.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku