Započítání roků do důchodového pojištění

Dobrý den, můžete mi prosím Vás poradit, byl mi přiznán ČID I. st., vím, že sociální pojištění za mě po dobu vyplácení příspěvku v nezaměstnanosti (v mém případě 5 měsíců) a 1 roku, celkem tedy 1 rok a pět měsíců platí stát, takže se mi to počítá do důchodového pojištění. Jak ale dále nejlépe postupovat, pokud uplyne ten 1 rok a pět měsíců a já stále neseženu žádný přivýdělek? Jak postupovat, pokud chci, aby se mi počítaly všechny roky do důchodového pojištění, i když nebudu mít zaměstnání a budu pobírat pouze ID. Mohu si v tomto případě platit dobrovolný příspěvek důchodového pojištění sama  bez časového omezení po dobu, kdy budu pobírat pouze ID, aby se mi počítaly všechny roky do důchodového pojištění? Musím být  registrovaná na ÚP při placení dobrovolného důchodového pojištění, abych toto důchodové pojištění mohla platit bez časového omezení? Za jakých podmínek musí zaměstnavatel platit za zaměstnance sociální pojištění? Myslím si to správně, že musí mít pracovní smlouvu, žádnou dohodu o provedení práce, o provedení činnosti, brigádu, dále si musí za měsíc vydělat v případě zkráceného úvazku min. 5000,- Kč a v případě HPP min. 10000,- Kč? Je nárok po roce neschopenky tuto neschopenku prodloužit, pokud ano,za jakých podmínek a max. na jak dlouho? Musí se podávat daňové přiznání, pokud je pobírán pouze ČID a přídavky v nezaměstnanosti? Moc děkuji. Zdraví. Iva    
 
Iva

Vážená paní Ivo,

těch otázek jste položila příliš mnoho, Je nezbytné, abyste byla v evidenci ÚP a platila si minimální výši soc. zabezpečení. Zaměstnavatel a zaměstnanec platí soc. pojištění při každé smlouvě kromě dohody o provedení práce, pokud částka nepřesahuje 10 000 Kč. Nemocenskou může prodloužit revizní lékař zdravotní pojišťovny na návrh ošetřujícího lékaře.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.