Žádám o radu.

Dobrý den pane Kráso. Jsem invalidní duchodce a pečuji  o manžela který je invalidni 3 stupně.Manžel onemocněl v roce 2013-rakovina v páteři.Nádor se nepodařilo odstranit operativně,ale byl mu odstraněn obratel a páteř byla spevněna dvouma šrouby.Manžel se pohyboval pomocí francouzkých holí velmi obtížně delší dobu,ale časem se stav zhoršoval-poněvač šrouby povolily a manžel se stal nepohyblyvým.Sotva udělá pár kroku na toaletu a to s pomocí druhého.Zažádali jsme proto o inalidní polohovací vozík-protože manžel nemuže sedět,načež nám bylo vyhověno,ale když jsme si zažadali na příspěvek na zvláštní pomucku-auto-uprava koupelny bylo nám řečeno,že manžel nesplnuje krytéria.Proto se obracím na Vás jestli by jste mi nemohl poradit,co proto mužeme udělat. Předem děkuji. S pozdravem Hádková.
 
Hádková Božena

Vážená paní Hádková,

pokud Váš manžel je již takto špatně mobilní, tak samozřejmě máte nárok jak na příspěvek na bezbariérovou úpravu koupelny, tak také na příspěvek na nákup motorového vozidla. Doporučuji Vám, abyste podala doporučeným dopisem žádost o příspěvek na úpravu koupelny s tím, že byste měla poslat popis úprav, které budete dělat. Příspěvek lze poskytnout pouze na stavební práce např.: rozšíření dveří, zvednutí vany nebo zřízení sprchového koutu. Příspěvek však nelze použít na obklady ani sanitární zařízení tzn. např.: umyvadlo, vanu a podobně. Je to špatná úprava, kterou NRZP ČR chce změnit.

Zároveň podejte žádost o příspěvek na nákup motorového vozidla a obě žádosti pošlete doporučeným dopisem na Úřad práce na formuláři, který najdete na www.mpsv.cz.

S pozdravem

Václav Krása

Budu rád, pokud navštívíte reklamy na mých stránkách www.vaclavkrasa.cz.