Whiplas Injuary

Dobrý den pane Kráso, před 7 měsíci jsem prodělala autonehodu, kterou jsem nezavinila.  WHIPLAS INJUARY. Byla mi dělána MR mozku a krční páteře / zjištěné změny na krční páteři a protruze disku C5/C6 2mm - prý by to nemělo způsobovat žádné potíže /. Pravidelně chodím na rehabilitace, platím si i masáže měkké techniky mimo rehabilitaci, sama jsem si hradila lázně. Snažím se chodit do zaměstnání a být plně funkční jako dřív, ale přidávají se mi další zdravotní problémy / záškuby svalů po celém těle, měla jsem i problém se svaly levé tváře jakoby mě chvilkama ochrnuly pak bylo vše zas v pořádku od nehody mám problematičtější levou stranu, také vypadlý levý čelistní kloub a zalehlé levé ucho, občasný třes ruky /. Myslím, že vše souvisí s nehodou, dříve jsem neměla žádné problémy. Jediné co chci a čeho se nemůžu domoci je kvalitní a podrobné vyšetření, které by předešlo trvalým a vážným následkům. Žádala jsem lékaře o EMG vyšetření nervů okolo páteře, cevní vyšetření a vyšetření tepen. S tím, že bych byla ochotna si vyšetření i hradit. Nenarazila jsem na neurologa, který by byl ochotný mě důkladně vyšetřit. Vím, že je to na delší dobu rehabilitace a že je to běh na dlouhou trať, ale pokud se k tomu přidávají další obtíže a já jsem ochotna si vyšetření hradit nechápu včem je problém. Lékaři se rádi ohánějí psychosomatikou, ale já naštívila i psychologa a ten rovněž tvrdí, že mé problémy souvisí s úrazem. Přestože vím, že obě složky spolu úzce souvisí ráda bych podrobné neurologické vyšetření. Můžete mi poradit kam se obrátit. Naštívila jsem i přístroj TETRAX ve Vinohradské nemocnici kde mi potvrdili opěrkový syndrom a doporučili podrobnější neurol. vyšetření. Nejsem sice z Prahy, ale pokud bych znala dobrého neurologa ráda si za ním dojedu. Budu ráda za radu kam se obrátit. Předem děkuji za odpověď Přeji pěkný den. Barbora Leksová      
 
Barbora

Dobrý den paní Leksová, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz, neboť jsem na NRZP ČR specialistou na zdravotnickou problematiku. Odpověď na Váš dotaz není jednoduchá. Začnu Vaším dotazem na neurologa. Dobrá neurologická pracoviště jsou v Praze prakticky v každé větší nemocnici. Tj. v Motole, Na Homolce, ve Střešovicích, na Vinohradech… Dnes samozřejmě platí pro pacienty volná volba lékaře, či zdravotnického pracoviště (tzv. „poskytovatele“). Tudíž můžete, i bez doporučení Vašeho ošetřujícího lékaře, požádat o vyšetření na uvedených pracovištích. Problém je v tom, že tato pracoviště jsou velmi vytížena, až přetížena a často mají sklon odkazovat mimopražské pacienty na nemocnice „v místě jejich bydliště“. Argumentují, tzv. „spádovostí“. To je samozřejmě pouze výmluva, která nemá oporu v zákoně. Hlavním důvodem takového jednání jsou úhradové limity, které stanoví vyhláška pro každé zdravotnické pracoviště. Ty jsou odvozeny od jeho vykázaných nákladů za minulá léta. Zjednodušeně řečeno, pokud poskytovatel léčí více pacientů, než v minulém období, nebo léčí mnohem „dražší“ pacienty, brzo pracoviště vyčerpá limit a ke konci roku už mu pojišťovna nechce úkony hradit. Proto musí některé pacienty odmítat. Logicky se tak skýtají a jsou první a řadě ti mimopražští. Ze zákona pokud však mají zdravotnická zařízení volnou kapacitu, jsou povinny Váš ošetřit. Bez ohledu na „stav“ jejich limitu. Je jen na Vašem „diplomatickém umění“, zda si dokážete ošetření u konkrétního poskytovatele prosadit.

Jiným problémem je však samotné Vaše vyšetření. Vy, jako pacientka, si opravdu nemůžete lékaře požádat aby Vám provedl vyšetření dle Vašeho uvážení a Vašich přání. Takto lékaři léčit nemohou a ani nesmějí. Za samotný průběh léčení, včetně plánu potřebných vyšetření, odpovídá sám ošetřující lékař, eventuálně zdravotnické pracoviště. Provádí tedy taková vyšetření, která považují za nezbytná a účelná. Dalším kritériem je i to, že lékař má maximálně šetřit samotného pacienta a zbytečně ho nezatěžovat. A to ani, podle něj, zbytečnými vyšetřeními. V neposlední řadě musí lékaři dbát na hospodárnost celého procesu léčby. To v praxi znamená, že nadbytečná a neúčelná vyšetření jim odmítne uhradit pojišťovna z veřejného zdravotního pojištění a ještě za ně může lékaře, či zdravotnické pracoviště postihnout. Zákon neumožňuje lékaři, či zdravotnickému zařízení, které má smlouvu se zdravotní pojišťovnou, provést uvedená vyšetření za úhradu samotného pacienta. Tedy hlavní problém proč nejde provést vyšetření na přání pacienta je v současném znění příslušných zákonů a samozřejmě i v lékařské etice jednotlivých lékařů.

To, že Vám lékaři nechtějí provést Vámi požadovaná vyšetření ještě nezbytně nemusí znamenat, že tím je Vaše léčení horší, nebo pomalejší. Jen prostě uvedená vyšetření nemusí být vůbec potřebná a nic by neřešila. Není mi ani zřejmé, jak jste dospěla k nutnosti provedení zmíněných vyšetření, které požadujete. Nechci se Vás samozřejmě nikterak, ani v nejmenším, dotknout (vím, že Vás Váš současný zdravotní stav straší a snažíte se ho velmi rychle stabilizovat), ale drtivá většina pacientů bez lékařského vzdělání sama neumí posoudit nakolik je které vyšetření, při konkrétní diagnóze, účelné a potřebné. Samozřejmě, že v případě, že máte pochybnosti o správnosti Vašeho léčení, podle zákona máte právo přizvat ke konzultaci postupu Vašeho léčení jiného, nezávislého, odborného lékaře, který by provedl srovnávací vyšetření, či konziliární oponenturu Vašemu ošetřujícímu lékaři. Váš ošetřující lékař by se neměl cítit dotčen. O pomoc s výběrem takového odborníka můžete požádat i Vaši zdravotní pojišťovnu. Rovnou však dodávám, že takové řešení není zcela běžné a může vyvolat mezi Vámi a ošetřujícími lékaři určité napětí.

Plně chápu Vaši nervozitu, netrpělivost a velké obavy z velmi nepříjemného zranění krční páteře. Taktéž Vaše obavy z jakéhokoliv zanedbání postupu Vašeho léčení. Přidružující se komplikace jsou opravdu velmi zatěžující a nepříjemné. Neurologická zranění jsou však obecně takovýmito problémy, bohužel, provázena. Lidsky velmi rozumím i Vaší snaze o rychlé léčení a rekonvalescenci, ale velmi se obávám, že opravdu nemůžete zvolit postup takový, že budete požadovat provést určitá, konkrétní vyšetření, které Vám nikdo z příslušných lékařů-specialistů neindikoval. Navrhuji tedy nechat se vyšetřit konziliárně, výše mnou naznačeným způsobem. Pokud z tohoto vyšetření ale nevzejde již nic nového, budete se asi muset, bohužel, obrnit značnou dávkou trpělivosti a vyčkat, až se zranění zhojí a zklidní. Ze zkušenosti musím, bohužel, potvrdit, že neurologická zranění vyžadují poměrně dlouhou dobu, nutnou k jejich stabilizaci.

Závěrem bych Vám rád popřál jménem svým i jménem pana předsedy Krásy úspěšná jednání, léčení a velmi rychlou stabilizaci Vašeho zdravotního stavu.

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR – specialista na zdravotnictví