Výživné a příspěvek na péči

Dobrý den pan Krása, omlouvám se za tento příspěvek, ale považuji za nutné se vyjádřit. Pravidelně sleduji tuto diskusi a Vaše odpovědi. Několikrát zde padl dotaz " výživné a příspěvek na péči". Dovolte mi, abych popsal svoji osobní zkušenost s tím to tématem. V lednu letošního roku začalo soudní jednání ohledně zvýšení výživného ( matka mé dcery si požádala o zvýšení), soud po mě chtěl, abych doložil příjem svůj a mé nynější manželky a doklady spojené s naší nemocí. Zaslal jsem tedy výměr mého ID a výměr ID mé ženy a další podklady. Výši příspěvku na péči mé ženy jsem nezaslal, neboť vím, že tento se za příjem nepočítá (viz. zákon o soc. službách, životního minima, exekuční zákon). Když došlo na jednání samotné, tak praxe u soudu je úplně jiná a paní soudkyně mi sdělila, že jsem příspěvek na péči zatajil a byla celkem nepříjemná. Když jsem se jí snažil toto objasnit tak jsem nepochodil, se slovy " je na mě abych posoudila zda to příjem je či není a říkám ,že toto příjem je- tečka". O tom, že jsem mimo jiné doložil doplatek na manželčin "schodolez" či inv. vozík nechtěla paní soudkyně ani slyšet. Nevím pane Krása jak dalece by bylo možné ze strany NRZP iniciovat jednání s novou paní ministryní spravedlnosti a pohovořit si na toto téma. S pozdravem, Milan Šenkýř
 
Milan

Vážený pane Šenkýři,

doporučuji Vám, abyste počkal na usnesení soudu. Pokud bude započín příspěvek na péči do příjmu, tak podejte odvolání a dále napsal paní ministryni spravedlnosti o zjednání nápravy při postupu soudu při posuzování společně posuzovaných osob. Příspěvek na péči opravdu není započítáván do příjmu společně posuzovaných osob. Pokud byste dostal reakci od paní ministryně, budu rád, když mi ji pošlete na adresu v.krasa@nrzp.cz. Chtěl bych reakci paní ministryně použít při apelaci na jiné soudy. Zatím jste jediný případ, takže nemohu se obrátit na paní ministryni, že soudy porušují platné zákony.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.