Výše starobního důchodu

Vážený pane Kráso, pokusím se co nejpřesněji formulovat svůj dotaz. V roce 2015 plánuji odejít do starobního důchodu, splňuji všechny podmínky pro jeho pobírání. Ptám se, jestli se při výpočtu mého starobního důchodu zohlední fakt, že od roku 2004 pobírám ID 1. stupně a zároveň pracuji na částečný úvazek. Nepotřebuji odpověď, že dostanu ten důchod, jehož výše pro mne bude výhodnější, to vím. Chci se dovědět, jestli se při výpočtu výše starobního důchodu přihlíží k faktu, že od roku 2004 jsou moje roční výdělky nižší kvůli invaliditě. Děkuji za odpověď, s pozdravem Eva Fialová
 
Eva Fialová

Vážená paní Fialová,

tím, že pracujete, tak Váš důchod bude vyšší než kdyby Vám byl stanoven starobní důchod pouze z invalidního důchodu. Samozřejmě, že záleží na výši mzdy, kterou pobíráte. Pokud máte na mysli, zda se do výpočtového základu zahrnuje také výše pobíraného ID, tak ten se nepřipočítává. Může Vám však pomoci všeobecný vyměřovací základ a potom také vyšší procento pro výpočet starobního důchodu na základě odpracovaných let oproti procentům při stanovení ID.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 
NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.
Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.