výše důchodu a společné zdanění manželů

Dobrý den, mám takový neobyčejný dotaz k inval.důchodu 2.st. Slyšela jsem že si manžel může odečíst z daní 24000Kč na vyživovanou manželku, u které nepřesáhne výdělek 68000Kč za rok. Můj důchod tuto částku překročí asi o 400Kč a kvůli tomu přijdeme o 24000Kč. Dá se s tím něco dělat, např.se třeba vzdát jednoho měsíčního důchodu? Prosím o radu a moc děkuji.
 
Dana Ondroušková

Vážená paní Ondroušková,

bohužel, nelze uplatnit odečet daní na vyživovanou osobu, pokud přesáhne výdělek, byť o korunu, stanovenou částku. Bohužel není možné, abyste se vzdala invalidního důchodu. To Vám nikdo nezruší.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.