Vyrozumění účastníka správního řízení

Dobrý den, pracuji jako sociální pracovnice Domova se zvláštním režimem. V rámci poskytování služeb pomáháme vyřizovat uživatelům také zvýšení příspěvku na péči, což je samozřejmě důležité také pro nás jako pro poskytovatele. Moje otázka se týká formy Vyrozumění účastníka správního řízení, respektive toho, zda se v něm má správně uvádět navrhovaný stupeň příspěvku. Praxe je taková, že některé Úřady práce navrhovaný stupeň PNP ve Vyrozumění účastníka správního řízení uvádí, což se mě jeví jako logické (žadatel se má k čemu vyjádřit, pokud nesouhlasí). Některé Úřady práce bohužel ne, nám coby sociálním pracovnicím navrhovaný stupeň PNP Úřad práce samozřejmě nesdělí a trvají na tom, aby se s podklady žadatel přišel seznámit osobně přímo na Úřad práce. Toto se mě jeví jako nesmyslné, protože žadatel neví, jaký stupeň mu byl navržen - v případě, že by byl s navrhovaným stupněm PNP spokojen, nevážil by zbytečnou cestu na Úřad práce. Navíc drtivá většina mých uživatelů není cesty na totálně přetížený Úřad práce vůbec schopna. Varianta našeho zplnomocnění nepřichází v úvahu, neboť na vyjádření se k podkladům je 3 - 5 pracovních dní (jak který Úřad práce), ověření podpisu nestihnu vyřídit, a to neřeším to, zda by vůbec uživatelé pochopili, o co jde. Nebylo by jednodušší a logičtější, aby ve Vyrozumění účastníka správního řízení byl posudkový závěr s navrženým stupněm PNP vždy? A jak je možné, že není toto na všech Úřadech práce stejné? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď, Bc Eva Žípková, sociální pracovnice  
 
Eva Žípková

Vážená paní Žípková,

souhlasím plně s Vámi a tento Váš podnět pošlu náměstkovi generálního ředitele ÚP panu Martinu Žárskému, aby tato praxe byla sjednocena. Řekl bych, že na ÚP je spíše chaos nežli spíše systematická práce.

Pokud byste měla další podněty, budu velmi rád, když se na nás obrátíte, neboť tyto podněty pomáhají ukázat zda systém funguje či nefunguje.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.