výpočet renty

Dobrý de pane Krása, díky pracovnímu úrazu jsem se před týdnem stala invalidnou 1stupně. V návaznosti na to od zaměstnavatele dostanu výpověď dle § 52 písm. d) zák. práce. Můj průměrný hrubý plat byl 28 000Kč,-. Pokud můj invalidní důchod bude 5 000,-Kč zbývající částka do 28 000 mi bude doplacena jako renta což je 13 000,-? Nebo mi bude odečtena minimální mzda asi 8000,- a pak mi bude dopláceno pouze 5000,-Kč. Někde jsem to četla, ale nějak se mi to nezdá. Pracovat nemohu pořád jsem v léčení. Děkuji za Váš čas.  
 
Hanka

Vážená paní Hanko,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní,

 

vzhledem k tomu, že jste v ID I. Stupně, renta by se měla vypočítávat tak, že se jako základ vezme výše ID, připočte se 6 000,-minimální mzdy a zbytek by měl být doplácen.

Další postup u pojišťoven bývá  ten, že se vypočte stop výdělek, jakého byste mohla dosáhnout a od toho se odvíjí výpočet renty. To bývá obvykle, pokud občan ID při důchodu pracuje a přestane. Pokud byste měla problémy, ozvěte se, posledně jmenovaný způsob výpočtu není vždy správným podle práva.

Dále jako invalidní prvním stupněm musíte být evidována na ÚP,pokud budete brát podporu, výpočet renty je ten, že se vezme opět výše ID, výše renty a následně se vypočítá  rozdíl a ten se vyplácí.

Pokud byste začala pracovat, bral by se součet důchodu a mzdy. Upozorňuji Vás, že musíte být pro nárok na rentu evidována na ÚP. Zde si hlídejte, jak dlouho vám bude placeno sociální pojištění na důchod, protože u ID I. A II. St., se platí povinně po celou dobu invalidity neomezeně pouze pojištění zdravotní.

 

Tolik v odpověď a jsem s pozdravem

 

 

 

JUDr. Věra Dreslerová

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: dreslerova@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7