vyplaceni renty nemoci z povolani

Dobrý den, obracím se na Vás se žádostí o právní radu.Prodělala jsem operaci ruky-karpální tunel, bylo to uznáno jako nemoc z povolání, práci kterou mi nabídli, jsem nevzala proto, že to byla práce náročná na ruce.Závodní lékař 2krát zamítl a po třetí povolil, a tak si jej pozvali do podniku.Tak jsem odešla dohodou.Jsem osoba zdravotně znevýhodněná.Pracuji v chráněné dílně.Požádala jsem bývalého zaměstnavatele o vyřízení renty.Bohužel mi toto Kooperativa zamítla.Chtěla bych vědět, zda mám opravdu na rentu nárok pakli-že ano, jak mám v této věci pokračovat. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Dagmar Smržová
 
Dagmar Smržová

Dobrý den paní Smržová, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Bohužel pro Vás nemám příznivou zprávu. Pokud jsem Váš dotaz správně pochopil, tak zánět karpálního tunelu, kterým jste onemocněla, Vám byl řádně uznán jako nemoc z povolání. Po skončení Vašeho léčení Vám Váš zaměstnavatel nabídl jinou, pro Vás vhodnou práci, než tu, kterou jste původně vykonávala a při které jste zánětem karpálního tunelu onemocněla. Rozumím-li tomu správně, tak závodní lékař Vašeho zaměstnavatele odsouhlasil novou nabídku práce jako ze zdravotního hlediska pro Vás vhodnou. Vy jste však nabídku, nového pracovního zařazení, které Vám bývalý zaměstnavatel po skončení Vašeho léčení nabídl, odmítla. Sama jste si rozhodla, že se jedná o práci náročnou na ruce a tudíž, že ji vykonávat nechcete. A to přesto, že závodní lékař ji označil jako pro Vás vhodnou.

Nevím, jaký by byl Váš výdělek na nové pracovní pozici, kterou Vám býval zaměstnavatel nabízel, ale pokud byste ji přijala, měla byste nárok na rentu ve výši doplatku rozdílu mezi mzdou před Vaším onemocněním a mzdou na nové pracovní pozici. V případě, že by se mzdy na obou pracovních pozicích shodovaly, nebo mzda na nové pracovní pozici by byla dokonce vyšší, než na té původní před Vaším onemocněním, nemusel by Vám zaměstnavatel vyplácet žádnou rentu. Pokud však nové, zaměstnavatelem nabízené pracovní zařazení bez vážných důvodů, pouze na základě svého rozhodnutí odmítnete, přestože podle závodního lékaře se jedná o práci pro Vás vhodnou, náleží Vám pouze renta ve výši rozdílu mezi Vaším průměrným výdělkem před vznikem onemocnění a průměrným výdělkem, kterého jste mohla dosáhnout při práci, kterou Vám původní zaměstnavatel nabízel po ukončení Vašeho léčení. Jestliže se výdělek na nové pracovní pozici, kterou Vám původní zaměstnavatel nabízel, shodoval s Vaším výdělkem před vznikem onemocnění, nemusí Vám nyní již zaměstnavatel hradit žádnou rentu. A bohužel platí, že Vám neuhradí ani ztrátu na výdělku do výše částky, kterou si bez vážných důvodů opomenete vydělat. Předpokládám, že toto bude nejspíš ten důvod, proč Vám Kooperativa, a.s. nyní odmítá rentu hradit.

Samozřejmě, pokud totiž mluvíme o bývalém zaměstnavateli, vztahuje se to i na pojišťovnu Kooperativa, a.s., jako na plátce renty. Každý zaměstnavatel je totiž povinen být ze zákona pro tyto účely pojištěn a bývá to u Kooperativy, a.s.

S ohledem na výše uvedené skutečnosti a s ohledem na Vaše předchozí odmítnutí nabízené náhradní práce by Vám renta měla být počítána následovně. Pokud Vám vzniká nějaký nárok na výplatu renty, bude se jednat pouze o rozdíl mezi Vaší mzdou před onemocněním a Vaší současnou mzdou. Ale to pouze v případě, že je Vaše současná mzda stejná, nebo vyšší, než mzda na náhradní pracovní pozici, kterou Vám nabízel bývalý zaměstnavatel, ale je současně nižší, než mzda před Vaším onemocněním. Je-li Vaše současná mzda nižší, než mzda na náhradní pozici, kterou Vám bývalý zaměstnavatel nabízel, výpočet bude proveden jako rozdíl mezi původní mzdou před onemocněním a mzdou na náhradní pozici bývalým zaměstnavatelem nabízené. Ale to pouze v případě, že mzda na pracovní pozici, kterou Vám bývalý zaměstnavatel nabídl, jako náhradní nebyla stejná, jako na pozici před onemocněním.

Pro výpočet a uplatnění výplaty renty u Kooperativy, a.s. musíte doložit potvrzení o tom, jaký by byl Váš příjem na pracovní pozici, kterou Vám bývalý zaměstnavatel nabízel jako náhradní. Toto potvrzení si na něm samozřejmě může vyžádat i samotná Kooperativa.

Proto doporučuji zjistit si výši mzdy, jakou byste pobírala na náhradní pozici, kterou Vám původní zaměstnavatel nabízel. V případě, že Vám nějaký rozdíl vzniká, oslovte sama Kooperativu, a.s. a požadujte zahájení výplaty náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti.  Pokud jste nezačala ihned bez přerušení pracovat u nového zaměstnavatele, bude třeba k této skutečnosti přihlédnout při výpočtu náhrad v jednotlivých fázích Vaší pracovní aktivity po ukončení léčení.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku