VYMĚŘOVACÍ ZÁKLAD PRO DůCHOD

Dobrý den pane Kráso. Chci se Vás, prosím, zeptat, co se počítá do vyměřovacího základu pro výpočet starobního důchodu ve variantě 1., kdy člověk pobírá ID I. nebo II. stupně, např. v částce 6000,-Kč a současně má příjem z řádné pracovní smlouvy(včetně odvodů na zdravotní a sociální pojištění), např. v částce 9000,-Kč hrubého? Zda se do vyměřovacího základu započítává pouze příjem z řádné pracovní smlouvy (9000,-Kč) nebo zda se obě částky sčítají (9000,-Kč + 6000,-Kč = 15000,-Kč)? A ve variantě 2., kdy člověk pobírá ID III. stupně, např. v částce 10000,-Kč a k tomu má příjem z řádné pracovní smlouvy(včetně odvodů na zdravotní a sociální pojištění), např. 8000,-Kč hrubého? Dále bych se Vás chtěl zeptat, zda počet odpracovaných hodin nebo výše výdělku může ovlivnit snížení stupně invalidity nebo dokonce úplné odebrání invalidního důchodu? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
 
Radek Mrkos

Vážený pane Mrkosi,

 do výpočtu důchodu se počítá pouze příjem z výdělečné činnosti. Pokud byste neměl žádný příjem, tak se Vám výše Vašeho ID překlopí rovnou na starobní důchod. A to bohužel i pokud byste pobíral I. nebo II. stupeň ID a předtím neměl žádnou pracovní aktivitu, protože byste nesplňoval počet let. Pokud byste však při pobírání ID I. a II. stupně měl pracovní aktivitu v průběhu 20 let, tak by se Vám příjmy z této činnosti počítaly jako rozhodný příjem.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.