Vracení příspěvku

Dobry den Chtěl bych se poptat měl jsem bouračku a auto nejde opravit musím vracet příspěvek na auto Dostal jsem 200000 kc na 10 let mam auto 2.5 roku musím vracet příspěvek pojišťovna nam da pojistku z které mužem koupit jiné a o jiném příspěvek Zadat nebudu dekuji dvorak
 
Karel

Dobrý den,

 

v případě, kdy jste získal příspěvek na zvláštní pomůcku (motorové vozidlo) a auto se díky autonehodě stalo nepojízdným, je potřeba tuto skutečnost nahlásit na ÚP a doložit zde doklad od Policie, která autonehodu vyšetřovala.

Jelikož jste neužíval motorové vozidlo po celou dobu 10 let, na kterou se přiznává příspěvek na zvláštní pomůcku (motorové vozidlo), ÚP Vám vypočte sumu poměrnou k době po kterou nebudete užívat zničené motorové vozidlo a vyzve Vás k zaplacení dlužné částky.

Dlužná částka může být zaplacena z pojistného nebo z Vašich úspor. ÚP neřeší, z jakého zdroje zaplatíte dlužnou částku.

Po zaplacení dlužné částky u ÚP, můžete podat žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku (motorové vozidlo) u ÚP znovu.

Předpokládám, že podmínky pro získání příspěvku na zvláštní pomůcku (motorové vozidlo) znáte, pokud byste si nebyl jistý, žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku naleznete na webových stránkách portálu MPSV https://formulare.mpsv.cz/oksluzby/cs/welcome/index.jsp  Zdravotní postižení, pro které se přiznává příspěvek na zvláštní pomůcku naleznete v příloze zákona č. 329/2011. Podrobnější informace týkající se příspěvku na zvláštní pomůcku naleznete v § 9 – 12 zákona č. 329/2011 Sb.

 

 

S pozdravem

 

Bc. Markéta Popková

 

Poradna NRZP ČR

Tel.: 266 753 422, 266 753 427