úspěšnost správní žaloby

Dobrý den . chci se zeptat jaká je úspěšnost správní žaloby a co bude pak následovat? Dále jak jsem Vám poslal zprávu ze dne 04.09.2014 MUDr.podává žádost RL o el.vozík a po mne chce nějaký kód? mám vzácnou partnerku jak se říká v dobrém i zlém ,ale chodí do práce a já chci také lítat venku trochu dál a i sám.Co mohu udělat pro urychlení celého procesu? Je fakt že mech.vozík jsem měl měsíc zapůjčený a další měsíc už je můj teda pojišťovny:-) Tenkrát mne děsila OL že to trvá až 6 měsíců. Je fakt že nevím kdy ani jak ,ale moc mě baví lidičky v okolí .Chudák je na vozejku. Ha je fakt že za pomoci mého zlatíčka si to užívám a mohu se dostat skoro na každou akci i dál co o berlích nezvládám a kašlu na každého .Je to sice omezení ,ale fakt si ten život užíváme a oto jde.Bál sem se co bude teď to beru a přeji tenhle můj přístup všem .Vím lidičky o čem mluvím.Byt používáme zas jako dřív více méně jak noclehárnu.Pořád někde lítáme.
 
Václav

Dobrý den pane Václave, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Nejdříve bych Vám chtěl vyjádřit uznání za Váš optimistický přístup k životu. V případě, že člověk získá v průběhu života nějaký fyzický, či zdravotní handicap, je určitě velmi důležité, aby se měl o koho v životě opřít. Samozřejmě ideální oporou v takovém případě je vlastní partner. Je též velmi žádoucí, aby v takovém případě člověk, pokud možno, příliš neměnil své koníčky a životní zvyky. Ideální je vést velmi aktivní způsob života, který zároveň pomáhá handicapovanému člověku udržovat jeho psychický a zdravotní stav v rovnováze.

Ale k Vašim otázkám. Bohužel Vám nemohu sdělit jaká je statistická úspěšnost správních žalob, neboť takovou evidenci nemáme k dispozici a obávám se, že k dispozici ji nemá ani žádný ze soudů ČR, ani Ministerstvo spravedlnosti ČR. Navíc takovou statistiku ani nelze příliš vést, protože správní žaloby zahrnují velmi široké spektrum problémů, dopravními přestupky počínaje, přes stavební řízení, až po žaloby v přestupkových řízeních. Úspěšnost každé takové žaloby je samozřejmě zcela jiná.

Pokud se ptáte, co bude následovat po správní žalobě, tak tedy správní žalobou se zpravidla žalobce domáhá zrušení rozhodnutí vydaného ve správním řízení. Pokud svojí žalobou uspěje, rozhodnutí je zrušeno a věc se vrací zpět původnímu orgánu k novému rozhodnutí v cause. Pokud je žaloba žalobce neúspěšná, původní rozhodnutí správního orgánu se stává vykonatelným.

Odpověď k invalidním vozíkům. Z Vašeho dotazu nejde vyčíst dostatek informací, které potřebuji k úplné a přesné odpovědi. Především mi nesdělujete, jaká je Vaše diagnóza a jaký je rozsah Vaší pohyblivosti. Proto se pokusím odpovědět pouze na základě Vašich kusých informací. Pokud jsem to správně pochopil, tak v současnosti máte v užívání mechanický invalidní vozík, který Vám zapůjčila zdravotní pojišťovna. Zároveň mám za to, že dokážete na kratší vzdálenosti chodit i o berlích. Předpokládám, že za této situace byste chtěl zapůjčit od zdravotní pojišťovny elektrický invalidní vozík, abyste byl samostatnější a mobilnější.

Pokud jsou všechny mé předpoklady správné a situace je taková, jak ji popisuji, tak v takovém případě Vám, ve smyslu metodiky zdravotních pojišťoven, ve spojení se zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, nemůže být elektrický invalidní vozík zapůjčen. A to především proto, že již máte od zdravotní pojišťovny zapůjčen mechanický invalidní vozík, který Vám umožňuje samostatný pohyb a který zdravotní pojišťovna považuje ve Vašem zdravotním stavu za pomůcku nejméně ekonomicky náročnou. Ve svém výkladu považují zdravotní pojišťovny mechanický a elektrický invalidní vozík za pomůcku stejného typu. A jako takovou lze tuto pomůcku zapůjčit pouze jednu. Oba vozíky zapůjčují zdravotní pojišťovny zcela výjimečně, jen velmi nerady a po dlouhém a složitém řízení a hodnocení, vedeném zcela individuálním způsobem.

To je však pouze jeden důvod proč Vám nemůže zdravotní pojišťovna elektrický invalidní vozík zapůjčit. Hlavním důvodem je, že jste schopen rukama ovládat mechanický invalidní vozík a navíc i o berlích trochu chodit. Protože základním předpokladem pro zapůjčení elektrického invalidního vozíku (EIV) je skutečnost, že pacient není schopen samostatného pohybu pomocí dolních končetin a zároveň má závažným způsobem postiženy i horní končetiny, které mu neumožňují pohyb na mechanickém invalidním vozíku. Nebo musí pojištěnec trpět závažným vnitřním onemocněním (zpravidla závažné postižení srdce a cév), které mu neumožňuje větší fyzické zatížení.

Podle Vašeho sdělení předpokládám, že ani jednu z těchto náročných podmínek nesplňujete, proto Vám nemůže být EIV zapůjčen. Pokud po Vás Vaše ošetřující lékařka chce nějaký kód, tak zde se jedná o kód, pod kterým jsou jednotlivé zdravotnické prostředky vedeny a evidovány v číselníku zdravotní pojišťovny. Každý zdravotnický prostředek má svůj kód. Tento kód samozřejmě zná a sdělí Vám každý z prodejců, či distributorů zdravotnických prostředků. Na Vás však je, abyste si vozík pečlivě, za účasti odborníků (nejlépe ergoterapeutů), nejdříve vybral a podle Vašeho výběru poté předepisující lékařce sdělil příslušný kód zdravotní pojišťovny.

Jak však uvádím výše, ze zmíněných důvodů Vy tento kód vůbec nepotřebujete, protože předpis EIV pro Váš nebude revizním lékařem zdravotní pojišťovny schválen. Je mi líto, že Vám nemohu podat příznivější zprávu.

 

JUDr. Zdeněk Žižka

Legislativní odbor NRZP ČR
Specialista na zdravotnickou problematiku