Upřesnění: Nárok na podporu v nezmaněstnanosti po odebrání PID?

Dobrý den,   promiňte, prosím, že se na Vás znovu obracím ve věci dotazu týkající se Nároku na podporu v nezmaněstnanosti po odebrání PID III. stupně. Syn je v plném invalidním důchodu III. stupně, neschopen pracovat za mimoř. podmínek, invalidní dle par. 39 odst. 2 písm. c zákona č. 155/ 1995 Sb. Obracela jsem se na Vás s dotazem, zda by mohl mít po odebrání PID nárok na podporu v nezaměstanosti, když po celou dobu plné invalidity nebyl zaměstnán. Odpověděl jste mi, že by měl nárok na dávku hmotné nouze, nikoliv na podporu v nezaměstnanosti, není mi však jasné, jak je možné, že by nemohl pobírat podporu v  nezaměstnanosti, mohu se pochopitelně mýlit - v zákoně o zaměstnanosti 435/2004 Sb. se píše, že není-li splněna pro nárok na podporu podmínka předchozího zaměstnání v rozhodné době, lze tuto podmínku splnit i započtením náhradní doby zaměstnání - mezi niž patří také pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně. Mám v tom teď tedy trochu zmatek, protože podle Vaší odpovědi se podmínky nároku na podporu v nezmaněstnanosti po odebrání PID III. stupně pravděpodobně změnily.  Holotová.
 
Holotová

Vážená paní Holotová,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den paní Holotová,

 

předseda naší organizace, Bc. Krása, mi předal k vyřízení Váš dotaz týkající se podmínek nároku na podporu v nezaměstnanosti v případě, že by synovi odebrali invalidní důchod III. stupně.

 

V odpověď na Váš dotaz cituji vybraná ustanovená aktuálního znění zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti:

 

HLAVA III

PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI A PODPORA PŘI REKVALIFIKACI

§ 39

(1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který

 

a) získal v rozhodném období (§ 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců (dále jen „předchozí zaměstnání“); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,

 

b) požádal krajskou pobočku Úřadu práce, u které je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti a

 

c) ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu.

 

(3) O podpoře v nezaměstnanosti rozhodne krajská pobočka Úřadu práce.

 

§ 41     (1) Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na podporu v nezaměstnanosti a podporu při rekvalifikaci jsou poslední 2 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání.

 

(2) Není-li splněna podmínka stanovená v § 39 odst. 1 písm. a) předchozím zaměstnáním, lze tuto podmínku splnit i započtením náhradní doby zaměstnání. Do předchozího zaměstnání se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (§ 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním. Překrývají-li se doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností a náhradní doba zaměstnání, započítává se do předchozího zaměstnání přednostně doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností.

 

            (3) Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba

 

b) pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně,

 

Jak vyplývá z výše uvedeného, pokud by došlo u Vašeho syna k odebrání invalidního důchodu III. stupně a syn by neměl zaměstnání, mohl by po zaevidování na úřadě práce pobírat podporu v nezaměstnanosti. Samozřejmě v případě, že by mohl dokladovat, 12 měsíců pojištění (tj. 12 měsíců zaměstnání nebo 12 měsíců doby, kdy pobíral invalidní důchod pro invaliditu III. stupně).

 

Pokud by mu podpora z nějakého důvodu nebyla přiznána, obraťte se na naši poradnu a my Vám poradíme jak postupovat dále.

 

Kontakty na naši poradnu naleznete na www.nrzp.cz

 

S pozdravem a přáním příjemného dne

Bc. Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí Poradny NRZP ČR
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel. a fax: 266 753 431