Svepravnost

Dobrý den pane kraso akorát se chci zeptat jestli mi můžete poslat nakej vzor jak mám napsat k soudu o navrácení svepravnosti nebo nak poradit co tam napsat děkuji rigo Petr
 
Petr

Dobrý den pane Rigo, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Odpověď na Váš dotaz není jednoduchá. Řízení o svéprávnosti je poměrně složitý proces, s poměrně striktními, procesními pravidly a ne zcela jednoduchým dokazováním. Nechci Vaše znalosti, ani schopnosti nikterak podceňovat, ale předpokládám, že nemáte právnické vzdělání, ani další potřebné znalosti. Myslím tedy, že bez odborné právní pomoci nebudete schopen úspěšně takové řízení sám absolvovat. Předpokládám, že nemáte k dispozici ani žádnou blízkou osobu, která by Vám s tímto procesem pomohla, nebo Vás zastupovala.

Z uvedených důvodů, pokud se chcete pokusit o překvalifikování nějaké osoby, nebo přímo Vás osobně a její uznání plně svéprávnou, vřele Vám doporučuji se obrátit se žádostí o pomoc na některou z advokátních kanceláří ve Vašem okolí, která by měla být schopna s Vámi úspěšně soudní řízení absolvovat, nebo třeba jen poradit. Možná by Vám mohl být schopen poradit, či pomoci i sociální odbor místně příslušného úřadu dle Vašeho místa bydliště.

Pokud pro Vás tato řešení nejsou vhodná, či z nějakého důvodu schůdná a rozhodnete se pokusit se řízení absolvovat sám, mohu Vám poskytnout vzor návrhu na zrušení omezení svéprávnosti, který byste si musel ovšem důkladně upravit podle Vašich přesných podmínek. V takovém případě mě prosím se žádostí o vzor kontaktujte na můj e-mail: z.zizka@nrzp.cz . Vzor Vám poté odešlu e-mailem na Vaši e-mailovou adresu.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR