Stížnost na zdravotní péči lékaře s následkem úmrtí

Dobrý den,prosím o odpověď.Mám podezření,že rodič zemřel na špatnou zdravotní péči.Mohu psát stížnost emailem nebo doporučeným dopisem?Musím vypsat vše podrobně i rozpory  při konzultaci s dvěma  ošetřujícími lékaři nebo stačí podat stížnost a revizní komise si dokumentaci vyžádá již sama?Na jakou adresu mám stížnost zaslat? Děkuji Edita
 
Edita

Dobrý den paní Edito,  

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz, neboť jsem na NRZP ČR specialistou na zdravotnickou problematiku. Vaše otázka je velmi obecná a nekonkrétní, proto ani má odpověď nemůže být přesně cílená a vyčerpávající.

Tedy obecně. Z Vašeho dotazu mi není zřejmé komu přesně si chcete stěžovat a na co přesně. Úvodem bych Vás ale však rád upozornil, že byste v případě Vaší stížnosti měla být ve svých formulacích opatrná a volit jen ta fakta, která máte ověřena. Nedoporučuji Vám argumentovat některými svými domněnkami. Vyslovit totiž podezření o zavinění smrti Vašeho rodiče někým z personálu nemocnice je poměrně závažné obvinění, pro které musíte mít oporu ve zjištěných faktech a svých vlastních zkušenostech z ošetřování Vašeho rodiče. Snadno byste se tak totiž, kvůli svému neuváženému jednání, mohla dostat do zbytečných problémů. A to především s ohledem na ochranu osobnosti dotčených lékařů, či personálu. Především v případě, že byste své domněnky nějak více zveřejňovala, či publikovala.

Pokud jde o samotnou formu stížnosti, je možné ji, samozřejmě, psát i e-mailem. Ale tato forma je stále ještě považována za víceméně neformální písemný styk. Tedy v případě, že nemáte zřízen elektronický podpis. Ale i v takovém případě se občas špatně dokladuje, zda e-mail adresát řádně dostal, zda jej četl, zda odpověděl, či ne. Zvláště ve zdravotnictví pak je elektronický styk zatím v pozadí. Mnoho lékařů se s počítačem zatím spíše jen „seznamuje“. I když tomu tak samozřejmě není pokaždé a všude. Možná by bylo lepší stále ještě stížnost napsat na papír a doporučeně odeslat. Ale formu nechám na Vaší úvaze.

Do stížnosti je samozřejmě nutné skutečnosti, na které si stěžujete, vylíčit co nejpodrobněji. Poukázat na problémy, které se Vám v léčbě nelíbily a které byly v rozporu s léčením „lege artis“. Poukázat i na to, co podle Vás  mělo být provedeno jinak. Poukázat i na případné problémy v přístupu a chování lékařů, či dalšího zdravotnického personálu k léčení Vašeho rodiče. Je nutné, aby ze stížnosti bylo též zřejmé na co přesně si stěžujete a na co přesně se má orgán, Vaši stížnost posuzující, zaměřit a o čem má rozhodnout. Součástí Vaší stížnosti by též mělo být to, co požadujete. Posuzující orgán si, samozřejmě, příslušnou zdravotnickou dokumentaci od ošetřujícího poskytovatele vyžádá, aby vše měl z čeho řádně zvážit a posoudit.

Na postup zmíněného ošetřujícího zdravotnického zařízení si můžete stěžovat na místně příslušném Krajském úřadě, kde je registrováno jako poskytovatel. Stejným způsobem si můžete stěžovat i na jednotlivé lékaře, pokud mají vlastní soukromou praxi a jsou registrováni jako poskytovatelé.

Vedle toho, pokud ošetřující lékaři Vašeho rodiče, na které si chcete stěžovat, sami poskytovateli nejsou (jsou zaměstnanci poskytovatele a nejsou samostatně jako poskytovatelé registrováni), je možné si stěžovat i postupně „odspodu“. To znamená. Nejdříve stížnost primáři oddělení, pokud ta nemá žádný efekt, tak poté řediteli celého zdravotnického zařízení (poskytovatele). Pokud ani tento postup nevede k žádoucímu výsledku, tak následně zřizovateli poskytovatele (zdravotnického zařízení). Zřizovatelem bývá soukromá osoba, či organizace, město, či kraj. V každém případě je možné si stěžovat příslušnému Krajskému úřadu, který je registrujícím zdravotnického zařízení a odpovídá za kvalitu poskytovaných zdravotnických služeb na svém území. Má také možnosti jak zjednat nápravu.

Souběžně s těmito stížnostmi je možné si stěžovat na postup jednotlivých, konkrétních lékařů na České lékařské komoře. Ta prošetřuje celou věc nezávisle na předchozích stížnostech a může s lékařem, který pochybil, zavést disciplinární řízení. V případě jeho závažného pochybení mu může uložit i velmi citelné sankce, včetně vyloučení z komory.

Závěrem bych Vám rád popřál jménem svým i jménem pana předsedy Krásy hodně zdraví a úspěšná jednání.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR – specialista na zdravotnictví