Sociální lůžko

Dobrý den, prosím o informaci.Maminka je v současné době na sociálním lůžku po předchozí hospitalizaci na LDN(maminka je ležící,po operaci mozku,sama se nají,ale neusedí sama). Proto se Vás ptám,do jaké doby může toto soc.lůžko využít.Má požádáno o přemístění do domova seniorů,ale dle informací může toto vyřízení trvat i 2-3 roky.Zároveň se chci zeptat,zda i přesto,že bych ji měl raději někde poblíž domova,zda ji může sociálka přidělit jiný domov seniorů kde bude místo,třeba i někde dál než bych si přál a zda můžu tuto nabídku odmítnout.Toto zdravotnické zařízení má pouze jedno soc.lůžko,na které čekají další pacienti. Děkuji za Váš čas i ochotu mě poradit. Zupko Petr.
 
Petr Zupko

Vážený pane Zupko,

pokud je Vaše maminka na sociálním lůžku na LDN, tak je to z hlediska právního velmi podobné, jako by byla v domově pro seniory. Je nutné, aby měla přiznaný příspěvek na péči. Z tohoto příspěvku by měla platit náklady na služby a z důchodu by si měla platit pobyt. V každém případě musí Vaší mamince zbýt 15 % z důchodu na osobní potřebu. 

 

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.