socialní dávky - příspěvek na bydlení a životní minimum

Dobrý Den, pane Václave Kráso, mám nárok na příspěvek na bydlení pokud bydlím sám v bytě v soukromém vlastnictví a příjem dosahuje minimální mzdy s tím že mám zkracený úvazek 37,5 hodin týdně namísto 40 hodin týdně a částka minimální mzdy je tedy ve skutečnosti 11850kč hrubého a pokud pobírám k tomu ještě invalidní důchod v částce 3555kč tak nárok na příspěvek na bydlení zaniká? Pokud bych nebyl příjemcem invalidního důchodu a pouze byl zaměstnán na zkracený uvazek 37,5 hodin týdně a za měsíc dostal 11850kč pak bych měl nárok na příspěvek na bydlení? Náklady na bydlení za měsíc jsou následující: nájem 6800kč, elektřina a plyn 1000kč, rozhlas a televize. Nějakým způsobem se nemohu na internetu dopátrat zda při vyplácení sociální dávky - přispěvek na bydlení se vychází z nějakého násobku a u tohoto příspěvku jsem našel že se vychází z 30% nákladů na bydlení a výše pro vyplacení. Co se týče životního minima - tak se vyplácí jen v připadě ztráty zaměstnání?   předem děkuji za odpověd.
 
Tomas Kovarik

Vážený pane Kovaříku

je to takto. Pokud Vaše náklady na bydlení jsou vyšší než 30 % příjmů (v Praze 35 %), tak můžete požádat o příspěvek na bydlení, a to na ÚP. Takže ve Vašem případě byste asi požádat mohl. Pozor berou se však příjmy všech osob, které v bytě mají trvalé bydliště a příspěvek na péči se do příjmů nezapočítává. 


S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnoval Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.