snížení invalidity ze stupne III na stupen II

Dobry den, od 7.10.2007 mi byla priznana invalidita III stupne. 10.2.2010 mi vak byla snizena na stupen II. Trpim Rezidualni tezkou pseudoperonalni parezou Ldx. Muj stav se nijak nemeni naopak v dusledku kolibave chuze nadmerne zatezuji jednostrane pater. Posudkova komise probehla 10.2.2010 v dobe kdy jsem byl na studijnim pobytu v Australiji tuto skutečnost byla současti me dokumentace u komise.Vratil jsem se 20.7.2010. Rad bych se zeptal jak mohu postupovat pokud s timto rozhodnutim nesouhlasim. Dopis jsem nedostal prestoze jsem zadal, aby mi informace byla vzdelena na email. a vec jsem neresil protoze mi doposud je poukazovana stejna castka invalidniho duchodu na ucet. Oduvodneni: XIII odd.E, polozka 1, pism.d vyhlazka 359/2009. procentni mira poklesu pracovni schopnosti ve smyslu §3 a4 citovane vyhlasky nemeni
 
Patrik ?EMUS

Vážený pane Čemusi,

důchod ve stejné výši Vám bude vyplácen ještě jeden rok od data rozhodnutí. Doporučuji Vám, abyste, pokud s rozhodnutím komise nesouhlasíte, postupoval takto.

 

Od 1. ledna 2010 mohou žadatelé o důchod podat proti rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení námitky. Až dosud bylo rozhodnutí ČSSZ konečné a jedinou možnost obrany představovala soudní cesta. Podání námitek však není zcela bez úskalí. Pokud žadatel námitky neuplatní, nemůže se později obrátit na soud a žádat soudní přezkum rozhodnutí ČSSZ. Soud by takovou žádost odmítl s odůvodněním, že žadatel nevyčerpal všechny možnosti obrany. Lhůta pro podání námitek také není příliš dlouhá – námitka musí být uplatněna do 30ti dnů od doručení rozhodnutí o důchodu a žadatel ji musí zaslat přímo ČSSZ. Pokud ji omylem zašle soudu, nikoli ČSSZ, riskuje, že 30ti denní lhůta uplyne marně. Soud totiž nemá povinnost postoupit omylem doručenou námitku správnému adresátovi. Po uplynutí lhůty už není šance na jakoukoli změnu. Námitka se podává na ČSSZ, a to prostřednictvím OSSZ. Domnívám se, že je lepší podat námitku prostřednictvím OSSZ, protože ČSSZ se stejně obrátí na OSSZ o informace. Takže to znamená, že adresovat námitku budete na ČSSZ, ale podáte ji na OSSZ. Upozorňuji Vás ještě, že námitka nemá odkladný účinek, to znamená, že důchod Vám bude odebrán. Pokud námitka bude přijata, případně budete se dále soudit a vyhrajete, tak Vám důchod bude zpětně vyplacen.

S pozdravem Václav Krása