sluchatka k televizi

Dobry den,chci se zeptat ,když je těžká hluchota a má průkaz ZTP, přispívá sociálka na sluchátka k televizi a v jaké výši.Děkuji.Valenta
 
valenta

Dobrý den pane Valento,

předseda naší organizace, p. Krása, mi předal k vyřízení Váš dotaz týkající se příspěvku na „sluchátka k televizi“.

 

Máte patrně na mysli osobní zesilovač, resp. bezdrátové zařízení umožňující poslech televize nebo jiného zvuku. Nejčastěji se setkávám s tím, že si (nedoslýchaví) lidé kupují přístroje fi. Sennheiser (SET 830, 840, 900) (viz zde: http://www.sennheiser.cz/index.php?id=25&parent=241&filtrL=242&filtrP=240,241).

 

Může se však jednat o přístroj jiné značky nebo jiné firmy s obdobnými funkcemi a využitím.

 

Dříve byl příspěvek na tuto pomůcku poskytován dle vyhlášky 182/1991 a to všem osobám s vadou sluchu (přiznání či nepřiznání bylo v kompetenci příslušného sociálního úřadu). Tato vyhláška však přestala platit 31.12. 2011 a nahradil ji zcela nový zákon.

 

Nově je příspěvek poskytován dle zákona 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, který poměrně jasně stanovuje komu (dle velikosti sluchové ztráty) je příspěvek přiznáván, v jaké výši a na jakou pomůcku (v zákoně je uveden seznam pomůcek).

 

V seznamu pomůcek můžeme tedy najít tyto dvě pomůcky:

1) individuální indukční smyčka

2) zařízení pro poslech audiovizuálního zařízení.

 

Domnívám se, že výše uvedené zařízení nebo jakékoli jiné, Vámi označované jako „sluchátka k televizi“ lze zařadit do kterékoli této kategorie (možná spíše do 2). Příspěvek na něj by tedy měl být poskytnut a to dle zákona tak, aby spoluúčast žadatele činila 10 % nebo nejméně 1000 Kč.

 

Jelikož se jedná o pomůcku, jejíž cena nepřekračuje částku 24 tis. Kč, připravte se také na to, že bude třeba doložit výši příjmů žadatele.

 

Problém však může nastat v posuzování zdravotního stavu. Zákon totiž říká, že první pomůcka může být přiznána pouze osobám s diagnózou (potvrzení si vyžádá posudkový lékař od praktického lékaře žadatele, praktický lékař by si měl pro sepsání vyžádat zprávu odborného lékaře, v tomto případě ORL nebo foniatra):

 

b) oboustranná praktická hluchota, ztráta sluchu při tónové audiometrii v rozsahu 70 - 90 dB, zbytkový sluch se ztrátou slyšení 85 - 90 %, sluchově postižený je schopen vnímat zvuk mluvené řeči jen se sluchadlem, ale rozumí jí jen minimálně (z 10 - 15 %), přes používání kompenzační pomůcky nebo po implantaci kochleární nebo kmenové neuroprotézy,

 

Druhá pomůcka může být přiznána u osob se stejnou diagnózou nebo dále pak touto:

 

c) těžká forma hluchoslepoty, kombinované těžké postižení sluchu a zraku, funkčně v rozsahu oboustranné těžké nedoslýchavosti, kterou se rozumí ztráta sluchu v rozsahu 56 - 69 dB, ztráta slyšení 65 - 84 % až ztráta sluchu v rozsahu oboustranné hluchoty a ztráta zraku v rozsahu těžké slabozrakosti obou očí, kterou se rozumí zraková ostrost s optimální korekcí v intervalu 3/60 (0,05) - lepší než 1/60 (0,02).

 

Při splnění výše uvedených podmínek je příspěvek dávkou nárokovou, problém však může být v tom, že osoby s tak velkými sluchovými ztrátami nemívají z této pomůcky příliš velký užitek a osoby, které by z pomůcky užitek měly, příspěvek nedostanou, protože nemají tak velkou sluchovou ztrátu a musejí si pomůcku zakoupit z vlastních prostředků.

 

Budete-li chtít o příspěvek požádat, formuláře pro podání žádosti najdete zde:

https://formulare.mpsv.cz/oksluzby/cs/welcome

 

K žádosti budete přikládat také potvrzení o výši příjmů, podle kterého bude stanovena výše přiznaného příspěvku. Některé úřady požadují dokladování příjmů až ve chvíli, kdy je jasné (na základě vyjádření posudkového lékaře), že příspěvek dostanete.

 

Doporučuji se tedy o této věci na úřadě předem domluvit, abyste potvrzení nedokládal zbytečně (pokud by příspěvek byl zamítnut) nebo, aby nebylo staré než bude příspěvek vyřízen (na zprávu od posudkového lékaře se čeká zpravidla 3-5 měsíců).

 

Kontakty na úřady práce najdete zde, (obracejte se na odbor dávek pro os. se zdrav. post.):

http://portal.mpsv.cz/sz/local

 

Budete-li potřebovat další informace, neváhejte se na nás opět obrátit. Potřebné informace o našich službách naleznete na www.nrzp.cz.

 

Chcete-li se vyjádřit ke kvalitě námi poskytovaných služeb, můžete tak učinit (anonymně) prostřednictvím tohoto webového formuláře:

 

http://www.nrzp.cz/component/chronocontact/?chronoformname=dotaznik_poradna

 

S pozdravem a přáním příjemného dne

Mgr. Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí Poradny NRZP ČR
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel. a fax: 266 753 431

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Partyzánská 7, 170 00, Praha 7- Holešovice
budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR děkuje za podporu Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR,  Úřadu Vlády ČR, Magistrátu hl.m.Prahy, Středočeskému kraji a spolupracujícím partnerům.

Váš dotaz i odpověď na něj je po nezbytnou dobu uložen v poradně. Slouží výhradně pro potřeby poradny a ke zkvalitňování našich služeb. Žádné vámi svěřené informace nejsou poskytovány třetím osobám. Všechna data jsou chráněna v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů.
Pokud s ukládáním vašich e-mailů nesouhlasíte, informujete nás a vaše zprávy budou po zodpovězení vymazány.