sKarta - dotaz

Vážený pane Krása, někde jsem nedávno četla "názor", že když rodina pobírá několik dávek, bude např. sice jedna karta (já jako zákonný zástupce dětí), ale ke každé dávce zřízený samostatný účet - tedy děti přídavky, jeden syn PnP + mobilita... a že na každém z těch účtů musí zůstávat povinně 200Kč. V našem případě by to pak bylo 1000-1200Kč do mínusu. Je to možné? to by pak stát okrádal děti na přídavcích , ze 400Kč na mobilitu budou jen 200Kč a pak také pozbývá smysl výplaty pomoci dávek v hmotné nouzi, když na ně nebudu moci sáhnout. Mě osobně by těch 1200Kč opravdu hodně chybělo a určitě nejen mě. Jak to tedy vlastně je? Děkuji předem za vystvětlení, jistě nejsem jediná,koho to bude zajímat. Jana
 
Jana

Vážená paní Jano,

to co píšete není pravda. K sKartě bude vytvořen pouze jeden účet, na kterém se budou shromažďovat všechny dávky. Není ani pravdivý údaj, že na kartě musí zbýt zůstatek 200,- korun, on tam přirozeně bude zbývat nějaký zůstatek, protože Česká spořitelna má v bankomatech pouze tzv dvojkové bankovky. To znamená 200 Kč, 1000,- Kč a 2000,- Kč. proto také, pokud suma bude mimo tuto dvojkovou soustavu, tak nebude moci být vybrána. Lze však samozřejmě peníze převést na svůj jiný účet.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.