Schizofrenik bez domova

Dobrý den. Mám synovce 35 let - schizofrenik od dětství, jenže se na to přišlo až v jeho dospělosti.Velké nároky ze strany otce na učení, které mu nešlo, nevydržel a odešel v 18ti letech z domu. Od té doby je na ulici.V zaměstnání byl pracovitý, ale nikde nevydržel díky jeho halucinacím a bludům. Kouřil trávu a občas pervitin. Před pár lety v léčebně nevydržel do konce. Loni v listopadu protestně skočil z druhého patra a rozdrtil si paty.Nyní na LDN, čeká ho odstranění drátů z končetin a zřejmě dlouhá rehabilitace než se postaví.Už to začíná dost nezvládat. Má invalidní důchod 3 st. ale nemá nárok na žádné peníze krom dávky 3500 Kč.- měsíčně. Od listopadu nemá přístup k žádným drogám. Nepouští k sobě nikoho krom rodiny, aby mu prý ,,to svinstvo nikdo nenosil,,.Mám velké obavy, co bude dělat až se zotaví. Nemá kde bydlet a se 3500,- nemá šanci na cokoliv. Bojím se, že skončí opět na ulici.Navzdory všemu to vždy byl hodný kluk. Mohl by jste mi, prosím, poradit kde hledat pomoc, radu, řešení pro takového člověka? Velice Vám děkuji za radu. Jindra
 

Vážený pane Jindro,

chápu Vaši složitou a těžkou situaci. Asi by bylo lépe, kdybyste mi napsal na moji adresu v.krasa@nrzp.cz a uvedl konkrétní údaje o Vašem synovci, kolik je mu let a podobně. Asi nejlepší řešení by bylo, aby mu byl přiznán příspěvek na péči, pokud by jej obdržel ve III. stupni, tak by mohl zažádat o umístění do nějakého sociálního zařízení. Je zřejmé, že synovec bude potřebovat neustále pomoc a takto by se to dalo řešit. Jde však o to, jestli by tam vydržel. Tato situace je velmi problematická. Zkuste mi to napsat a pokusím se zjistit, co v takových případech dělat.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.