sanitka

Dobrý den. 7.8.2018jsem prodělal v KM nemocnici operaci kolene. 17.8 mám se dostavit na pooperační kontrolu. Můj praktický lékař na žádost na sanitku z Hulína do Kroměříže mi řekl, že nemám nárok. Jinou dopravu nemám. AŤ mi sanitku obědná tek kdo si mě pozval na kontrolu. Děkuji. Polák Oldřich.
 
Polák Old?ich

Dobrý den pane Poláku, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. V případě předpisu dopravy pacienta přepravní sanitou do zdravotnického zařízení ke kontrole jeho zdravotního stavu, ošetření, či vyšetření a její úhrady z veřejného zdravotního pojištění, jsou uzákoněny následující zásady. Má-li být přepravní sanita hrazena z veřejného zdravotního pojištění, musí vždy předepisující lékař vyhodnotit aktuální zdravotní stav pacienta jako takový, kvůli kterému není schopen běžné přepravy hromadnými dopravními prostředky. Zde svoji zásadní a rozhodující roli hraje výhradně aktuální zdravotní stav pacienta, který je nějakým akutním onemocněním, či úrazem natolik podstatně zhoršen oproti běžnému zdravotnímu stavu, že u něj není možná jiná forma přepravy, než sanitou.

O tom, zda je nutné pacientovi předepsat převoz přepravní sanitou či nikoliv, rozhoduje výhradně lékař, který jej aktuálně vyšetřil, nebo který vyžaduje kontrolu jeho zdravotního stavu, specializované vyšetření, či ošetření v jiném zdravotnickém zařízení. Usoudí-li tento lékař, že zdravotní stav pacienta není natolik zhoršený, že by vyžadoval takovouto přepravu, sanitu nepředepíše. Nemůže tak ani ze zákona učinit, neboť v takovém případě nemá ani pojišťovna oprávnění přepravu uhradit z veřejného zdravotního pojištění. Jen na okraj doplňuji, že každá přeprava přepravní sanitou, kterou hradí zdravotní pojišťovna, se započítává do tzv. limitu úhrad pro určité období (většinou jeden rok) předepisujícímu lékaři, či zdravotnickému zařízení, jehož je lékař zaměstnancem. Lékař tedy musí pečlivě zvážit každou nutnou potřebu přepravy. I proto, aby si nevyčerpával svůj limit úhrad nepotřebnými nároky na úhrady.

Ve Vašem případě vzhledem k tomu, že se musíte dostavit na kontrolu Vašeho pooperačního stavu do nemocnice, kde Vám operaci prováděli a kam jste pozván, musí Váš aktuální zdravotní stav a nutnost předpisu přepravy sanitou posoudit lékař té nemocnice, kde Vám operaci prováděli a kam se máte dostavit na kontrolu. Pokud uzná Váš stav natolik závažným, že se nemůžete přepravit běžnými, hromadnými dopravními prostředky, přepravní sanitu Vám musí předepsat on. V tom měl Váš praktický lékař pravdu, pokud Vás informoval, že on tak učinit nemůže. Proto Vám doporučuji obrátit se se žádostí o předpis sanity na zdravotnické zařízení, které si Vás pozvalo ke kontrole Vašeho pooperačního stavu.

Neznám sice přesný druh operace Vašeho kolene, její rozsah a závažnost, ale mám za to, že ve Vašem případě však také nemusí být Váš pooperační stav natolik závažný, že by vyžadoval přepravu sanitou. Je možné, že Váš ošetřující lékař vyhodnotí Váš aktuální zdravotní stav tak, že jste plně schopen se přepravit běžnými hromadnými dopravními prostředky. V takovém případě by Vám převoz sanitou bohužel nepředepsal žádný z lékařů.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku