Rozdíl mezi Autistou a tělesně postiženým

Vážený pane Kráso, potřeboval bych vysvětlit rozdílný přístup k přiznání IV.stupně závislosti pro a tělesně postiženým ve prospěch těl.postiženého před mentálně postiženým.Po shodě obvodního lékaře,psychologa tak i pracovnice úřadu III.stupně,že se jedná o jednoznačný stupeň IV byl tento zamítnut posudkovou lékařkou, aniž by posuzovanou osobu viděla.Nevím co je lepší , být docela vzhledný ale dementní bez možnosti samostatné komunikace nebo tělesně postižený ale svéprávným, komunikujícím se svým okolím.V roce 2007se změnily přeřazení jednotlivých stupňů závislosti,kde byli sníženy stupně závislosti(úplná závislost přešla do částečné)a tady došlo v mnoha případech k nepřesnostem které se teď velmi těžce napravují.    S pozdravem Josef
 
Josef Jurák

Vážený pane Juráku,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den.

     Příspěvek na péči je přiznávám žadatelům, nebo jejich zákonným zástupcům na základě posouzení zvládání či nezvládání úkonů péče o vlastní osobu a úkonů soběstačnosti. V zákoně č. 108/2006 Sb. o sociálních službách je uvedeno 36 úkonů, které jsou za tímto účelem posuzovány. Pečující osoby poskytují péči i při dalších činnostech a ne jenom při 36 úkonech péče o vlastní osobu a úkonech soběstačnosti, které jsou měřítkem pro stanovení míry závislosti osob se zdravotním postižením. Dovolím si zde konstatovat, že by bylo pro účely posuzování stupně závislosti mnohem vhodnější, kdyby byla vytvořena škála posuzovaných úkonů pro každou kategorii zdravotního postižení. Lidé s různým zdravotním postižením potřebují při realizaci "života" pomoc jinak a jiným způsobem.I lidé s tělesným postižením, mentálním postižením, zrakovým postižením se odvolávají vůči rozhodnutí o výši příspěvku na péči. Řada lidí s jiným, než tělesným postižením byla zařazena do IV.stupně závislosti. Domnívám se, že autismus a způsob života s autismem je pro lékaře celkem "neznámá" oblast, neboť s autismem se setkávají psychologové, spec. Pedagogové a další. 
    Váš dotaz směřuje k porovnávání závislosti dětí s tělesným postižením a dětí s autismem. Různá zdravotní postižení by se mezi sebou neměla porovnávat, neboť se porovnávají úplně jiné kvality, ale jednotná kritéria pro získání příspěvku na péči takové situace vyvolávají. Domnívám se, že z hlediska příspěvku na péči by se mělo přihlížet ke stupni postižení v rámci kategorie zdravotního postižení. I Vy máte nárok na získání příspěvku v IV. Stupni, pokud je postižení dítěte s autisemem závažné. Hlavním problémem Vámi naznačené situace je posuzovací proces konkrétního posudkového lékaře, nikoliv fakt, že dítě s autismem nemůže být uznáno závislé ve IV. Stupni závislosti.
    Proti rozhodnutí obecního úřadu se můžete odvolat ke krajskému úřadu. Pokud jste již podali odvolání na krajský úřad a příspěvek na péči Vám tato instituce nezvýšila, je možné podat návrh na přezkumné řízení. Návrh na přezkumné řízení ve věci žádosti o zvýšení příspěvku na péči se podává na MPSV. S podáním návrhu Vám může pomoci některý z poradců Poradny pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR na níže uvedených kontaktech.
     Další možností v řešení této situace je podání nové žádosti o zvýšení příspěvku na péči. V určitém případě, který zde nebudu podrobně uvádět, lze ve věci příspěvku na péči pracovat se soudní žalobou.

 

S pozdravem

Mgr. M. Heczková