Renta

Dobrý den, jsem ČID z náhradou mzdy za chorobu z povolání. Nedávno jsem se vrátil z výkonu trestu v trvání 2 roky a 9 měsíců. Po celou dobu trestu jsem  měl  podanou žádost o práci,avšak pracovat mi bylo umožněno jen 3měsíce. Proto bych Vás chtěl poprosit o radu, zda mám  právo žádat o zpětné vyplacení renty.  V případě že ano, prosím o radu jak tuto žádost formulovat , a které dokumenty je třeba k této žádosti doložit. Předem Vám velmi děkuji za odpověď.
 
Mi?kal

Vážený pane Mičkale,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

 

obdržela jsem k vyřízení váš dotaz, týkající se zpětné výplaty renty za dobu, kdy jste byl ve výkonu trestu a následně počátek opětovného vyplácení po propuštění.

 

Doporučuji se obrátit ma pojišťovnu, vyplácející vám rentu před nástupem trestu odnětí svobody.

Ve svém dotazu neuvádíte, proč vám bylo zastaveno pobírání renty, zda pojišťovna měla informaci, že jste ve výkonu trestu, zda jste uznán pro nemoc z povolání invalidním a jakým stupněm a další data s věcí související.

Obecně zatím tedy tolik, že na vyplácení renty a její doplatek by vám měl nárok trvat.

 

Pokud se budete na pojišťovnu obracet, měl by jste doložit skutečnost, že jste se ve výkonu trestu ucházel/bezúspěšně/ o práci, od kdy,do kdy jste ve výkonu byl,a že jste nyní po propuštění evidován na ÚP.

Pokud by jste nesehnal v nejbližší době zaměstnání a nemohl si zvýšit příjem vlastním přičiněním mohlo by u vás přicházet do úvahy ¨to, že by jste mohl být považován za občana ČR, který je občanem v hmotné nouzi.

 

Tolik tedy zatím informace na váš dotaz a budete-li mít zájem o bližší informace, můžete nás oslovit prostřednictvím níže uvedeného emilu a nebo telefonního čísla.

 

S pozdravem

 

JUDr. VÄ›ra Dreslerová

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: dreslerova@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7