renta

Dobrý den, mám CHzP, jsem vedená na úřadu práce a Kooperativa mi zdělila,že pokud nebudu vedena na ÚP a nebudu mít práci,nebude mi vyplacená renta.Mají na to nárok? Děkuji Irena.Z
 
Irena

Vážená paní Ireno,

pan předseda Václav Krása mi předal Váš dotaz k vyřízení a sděluji následující.

Pokud máte přiznán ČID a jste v evidenci ÚP, nebo jste v evidenci ÚP jako osoba se ztíženým pracovním uplatněním ,neboť jste musela ze svého zaměstnání odejít ze zdravotních důvodů,a čekáte na vhodnou práci jako uchazeč, bude vám jako  jako základ renty brán tak zvaný fiktivní plat, což je minimální mzda 8000 Kč. Od této výše se odvíjí dorovnání do výše platu, kterého jste dosahovala před vznikem nároku na rentu.Pojiš´tovně pak musíte předkládat potvrzení o evidenci na ÚP.
Jiná situace by byla, pokud by jste byla v plném invalidním důchodu.Renta by se pak vyplácela bez nutnosti evidence na UP.Není pravda, že by jste pro nárok na pobírání renty musela být zaměstnána.
Naše NRZP ČR se rozhodla tento problém, který je stále častější řešit  a proto vás žádám, aby jste nám buď e mailem  na adresu dreslerova@nrzp.cz zaslala kopii dopisu pojišťovny, kterým vám toto bylo sděleno a nebo zaslala na adresu , která je v mém elektr.podpisu.
 
Zatím tolik a jsem s pozdravem
JUDr. Věra Dreslerová
poradce NRZP ČR