Refundace doplatků za léky 2017

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda změna refundace doplatků za léky a zdravotnické pomůcky a materiál ohledně důchodců a nezletilých se týká i invalidních důchodců nebo zda stále platí limit 5.000,- kč pokud jsou v produktivním věku byť ve třetím stupni invalidity. Děkuji Kubišová Jitka
 
Kubišová Jitka

Dobrý den paní Kubišová, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Mám za to, že, soudě podle Vašeho dotazu, máte na mysli limity doplatků na léčiva, nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely ve smyslu § 16b, zák. č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění. Zde bylo toto ustanovení opravdu novelizováno s tím, že novela nabude účinnosti od 1.1.2018.

Příslušný odstavec zákona tedy bude od toho data znít takto:

(1) Pokud celková částka uhrazená pojištěncem nebo za něj jeho zákonným zástupcem za doplatky za předepsané ze zdravotního pojištění částečně hrazené léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely, vydané na území České republiky, překročí v kalendářním roce limit ve výši 5 000 Kč, u dětí mladších 18 let, včetně kalendářního roku, ve kterém dovršily 18. rok věku, a u pojištěnců starších 65 let, včetně kalendářního roku, ve kterém dovršili 65. rok věku, ve výši 1000 Kč a u pojištěnců starších 70 let, včetně kalendářního roku, ve kterém dovršili 70. rok věku, ve výši 500 Kč, je zdravotní pojišťovna povinna uhradit pojištěnci nebo jeho zákonnému zástupci částku, o kterou je tento limit překročen. Do limitu podle věty první se započítávají doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely s obsahem stejné léčivé látky a stejné cesty podání pouze ve výši vypočtené podle doplatku na léčivý přípravek nebo potravinu pro zvláštní lékařské účely, jehož doplatek na množstevní jednotku této léčivé látky je nejnižší a u kterého nebylo zjištěno přerušení nebo ukončení dodávání. To neplatí, pokud předepisující lékař na receptu vyznačil, že předepsaný léčivý přípravek nelze nahradit (§ 32 odst. 2); v takovém případě se do limitu započítává doplatek v plné výši. Do limitu se nezapočítávají doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely obsahující léčivé látky určené k podpůrné nebo doplňkové léčbě; to neplatí, jde-li o léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely předepsané na recept pojištěncům starším 65 let, včetně dne, ve kterém dovršili 65. rok věku. Seznam léčivých látek určených k podpůrné nebo doplňkové léčbě stanoví Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou.

Z uvedeného znění zákona tedy jasně vyplývá, že snížený limit se týká:

1) Pouze částečně hrazených léčivých přípravků nebo potravin pro zvláštní lékařské účely, vydaných na území České republiky (tedy nikoliv zdravotnických pomůcek a materiálů, jak uvádíte).

2) Snížený limit není vázán na „důchodce“, tedy osoby pobírající starobní, či invalidní důchod, ale výhradně na dožitý věk. Z uvedeného tedy lze jasně dovodit, že se netýká invalidních důchodců, neboť invalidní osoby v uvedeném věku již nepobírají (nebo ještě nepobírají) invalidní důchod. Pojištěncům od 65 let věku mění invalidní důchod na starobní.

3) Limit není u všech skupin se snížením limitem stejný. U pojištěnců mladších 18 let, včetně kalendářního roku, ve kterém dovršily 18. rok věku, a u pojištěnců starších 65 let, včetně kalendářního roku, ve kterém dovršili 65. rok věku, činí limit výši 1000 Kč a u pojištěnců starších 70 let, včetně kalendářního roku, ve kterém dovršili 70. rok věku, činí limit výši 500 Kč.

Přestože se NRZP ČR v minulém období intenzívně snažila ve svých připomínkách k novele zákona o veřejném zdravotním pojištění aby do sníženého limitu pro tyto doplatky byli nově zařazeni i invalidní důchodci, nenašlo se bohužel dostatek politické vůle k provedení této změny. Návrh NRZP ČR tedy neprošel, přestože jej odůvodnila tím, že dle oficiálních statistik za minulé roky mají invalidní důchodci v průměru nižší příjem než starobní důchodci a jejich životní náklady jsou vyšší. Limit pro invalidní důchodce v produktivním věku tedy zůstává i od 1.1.2018 v obecné výši určené pro všechny pojištěnce, to znamená 5 000 Kč.

Věřím, že je tato informace pro Vás dostačující.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku