průkaz ZTP

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Můj syn po zánětu mozkových blan je téměř neslyšící,  do skončení povinné školní docházky měl průkaz ZTP/P, vždy jsme šli asi po třech letech před komisi a tam mu vždy průkazku prodloužili a nejdéle do 14 dní měl zase novou, po skončení povinné školní docházky mu byl přiznán průkaz ZTP, jeho platnost končila v červnu 2009, kolem 10června jsem zažádala o její prodloužení, asi 17.června přišel první dopis, že se musí přešetřit synův stav a podle toho se rozhodne zda mu bude přiznána průkazka nebo ne, na úřadě mi bylo řečeno, že to bude trvat až tři měsíce než nám to rozhodnutí příjde. Vůbec nerozumím tomu, co na tom tak dlouho trvá, syn má přiznaný ČID trvale, kde píšou, že i jeho zdravotní stav praktická hluchota se již nezmění. No vím, že toho mají na úřadech hodně, ale už je konec září, takže přešetření synova stavu trvá víc jak tři měsíce a stále nám žádné rozhodnutí nejde, když se manžel šel optat jak to s průkazkou ZTP vypadá, bylo mu stroze oznámeno, že máme čekat až rozhodnutí příjde, tak příjde. Syn ještě studuje, dojíždí do Prahy a s průkazkou měl vše jednoduší. Jeho spolužačka, která je ale z jiného města, měla průkazku vyřízenou za dva měsíce. Jak je to možné? U vyřízení průkazky ZTP neplatí zákonem do kdy to musí být vyřízené? Děkuji za odpověď s pozdravem Jirešová Eva
 
Eva Jirešová

Dobrý den, paní Jirešová,

 

předseda naší organizace, pan Václav Krása, mi předal k vyřízení Váš dotaz týkající se prodloužení průkazu mimořádných výhod.

 

Bohužel Vás asi příliš nepotěším. Vaše stížnost na dlouhou lhůtu na vyřízení mimořádných výhod (průkazů TP, ZTP a ZTP/P) není ojedinělá.

 

Jde o to, že ze zákona má sociální úřad 30 dnů na vyřízení Vaší žádosti o ZTP. Pro přiznání mimořádných výhod je však třeba vyjádření posudkového lékaře. Proto sociální odbor Vaši žádost přijme, vyžádá si zprávu od ošetřujícího lékaře, vše zašle na posudkovou komisi a čeká na vyjádření posudkového lékaře.

 

Zde však dochází k onomu zdržení. Posudkový lékař totiž není vázán žádnými lhůtami, proto záleží na tom, kdy se k případu Vašeho syna „dostane“. Od roku 2007 jsou všichni posudkoví lékaři doslova zhlceni žádostmi o příspěvky na péči a tak se prodloužily i lhůty pro posuzování zdravotního stavu pro účely dalších dávek, tedy i mimořádných výhod. Lhůty pro vyřízení se liší v jednotlivých krajích, což je způsobeno odlišným božstvím žádostí.

 

Vaším právem je žádat sociální odbor, Ministerstvo práce a sociálních věcí nebo posudkovou službu o podání vysvětlení. Můžete se na všechny tyto instituce obracet se žádostmi o informace, z praxe však bohužel víme, že Vám nakonec nezbude než čekat.

 

V současné době neexistuje žádná zákonná cesta, která by mohla vyřízení uspíšit. Uvědomuji si, že stav sluchu Vašeho syna je neměnný, i přesto jsou mimořádné výhody zpravidla přiznávány na dobu určitou a to takto:

- u osob do 20 let - 5 let

- u osob od 20 do 50 let - 10 let

u osob nad 50 let - na dobu neurčitou. Posudkový lékař však může dobu platnosti průkazu stanovit i jinak.

 

Jelikož mne velmi trápily dlouhé čekací lhůty (a tím i dlouhá doba, po kterou naši klienti nemohou mimořádné výhody využívat), obrátila jsem se s dotazem na jeden sociální odbor. Jediné možné řešení dané situace je podat žádost o nový průkaz s dostatečným předstihem. Lhůty pro podání nové žádosti nejsou stanoveny. Je tedy možné podat žádost např. 6 měsíců před tím než vyprší platnost starého průkazu.

 

S pozdravem a přáním brzkého vyřízení Vaší žádosti.

Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí poradny pro osoby
se zdravotním postižením a seniory
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel. a fax: 266 753 431

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Partyzánská 7, 170 00, Praha 7- Holešovice
budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR děkuje za podporu Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR,  Úřadu Vlády ČR, Magistrátu hl.m.Prahy a spolupracujícím partnerům. Zvláštní poděkování patří  generálnímu partnerovi - společnosti APEX ON-LINE a.s.

Váš dotaz i odpověď na něj je po nezbytnou dobu uložen v poradně. Slouží výhradně pro potřeby poradny a ke zkvalitňování našich služeb. Žádné vámi svěřené informace nejsou poskytovány třetím osobám. Všechna data jsou chráněna v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů.
Pokud s ukládáním vašich e-mailů nesouhlasíte, informujete nás a vaše zprávy budou po zodpovězení vymazány.